Rita med Gimp

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gimps logotyp.

Rita med Gimp är en användarmanual och en form av skola i bildbearbetning av digitala bilder med programmet Gimp.


Gimp[redigera]

GIMP är ett bildbehandlingsprogram som är så kallad fri programvara och även helt gratis. Programmet kan laddas ner från http://www.gimp.org/

Programmet finns tillgängligt för många operativsystem, t.ex. Linux, Free/Open/NetBSD, Solaris, Mac OS X och Windows. The Gimp beter sig likadant på alla plattformar, men installationsproceduren varierar.

Använder du Linux eller någon variant av BSD är det stor sannolikhet att The Gimp finns inkluderat med ditt system. För windows kan du ladda hem programmet direkt från http://gimp-win.sourceforge.net/stable.html. Det som behövs för att få Gimp att fungera för Windows är ett paket med det så kallade grafiska gränssnittet GTK+ 2 och sedan själva programpaketet, som tillsammans ligger på cirka 10 Mb. Versioner på respektive paket, som används i denna manual, är GTK+ 2 för Windows (version 2.6.9) och The Gimp för Windows (version 2.2.8).

Redan under installationen så kan du välja språk och denna manual gäller för svenska, men man kan installera olika språk för olika användare. Hjälpfiler måste laddas ner separat, och även dessa finns på svenska, men filen är över 22 Mb stor.

Avsnitt[redigera]

1. Rita med Gimp/Gimp från grunden[redigera]

  1. Installation av Gimp
  2. Dialoger och fönster
  3. Insticksmoduler
  4. Filter

2. Rita med Gimp/Rita bilder[redigera]

  1. Glaskula med text
  2. Text i guld

3. Rita med Gimp/Bildbearbetning[redigera]

  1. CCD-störningar


  Rita med Gimp Gimp-Icon.png
Innehåll - Rita med Gimp/Gimp från grunden - Dialoger och fönster - Insticksmoduler - Filter - Script-Fu
Rita bilder - Glaskula med text - Text i guld