Lärobok i schack/Taktik

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lärobok i schack

Regler | Notation | Taktik | Öppningen | Mittspel | Slutspel

Lärobok i schack. Kapitel 3 - Taktik[redigera]

Det gäller att hela tiden ha fler garderingar än motståndaren har hot samtidigt som man ska försöka få fler hot än vad motståndaren har garderingar. Ser man att man kan slå en pjäs mer än motståndaren så ska man göra det, om detta inte klart leder till taktiska problem.

Spelet vinns oftast av den som har flest pjäser. Pjäsernas värde brukar räknas i antal bönder som de motsvarar: springare och löpare (”lätta pjäser”) motsvarar vardera tre bönder, torn fem bönder och dam nio eller tio bönder. Löpare räknas som något starkare än springare, i synnerhet är ett löparpar ofta bättre än ett springarpar eller en löpare och en springare. Tornen är ofta passiva i början, men starka i slutspelet. En bonde som hotar att bli dam är mycket stark.

I praktiken brukar vana spelare sällan låta motståndaren ta pjäser utan motsvarande ersättning och det avgörande är att skaffa en strategiskt bättre ställning. Ett exempel på att mängden pjäser inte är avgörande är den spelöppning som kallas damgambit (offer av bonden framför damen). Däremot är en övermakt på en lätt pjäs eller motsvarande i allmänhet i längden avgörande.

Starka positioner[redigera]

Vissa positioner räknas som särskilt starka. Sådana innehas av en lätt pjäs som står nära mittfältet utan att kunna hotas av motståndarens bönder eller ett torn som står på en i övrigt tom linje. En löpare skyddad av en bonde är i synnerhet i slutspelet stark: den kan inte gärna slås av torn eller dam och skulle den slås med en lätt pjäs vinner man ett steg framåt för bonden.

Kungen lämnas i allmänhet efter rockad skyddad av en rad bönder som inte flyttats (en av bönderna kan vara flyttad ett steg framåt för att förstärka positionen). Försvaret försvagas i avgörande grad om någon av bönderna flyttar längre fram eller är tvungen att slå någon pjäs.

Ensamma bönder är betydligt svagare än bönder som kan skydda varandra. Av bönder som står bredvid varandra kan vid behov den ena flyttas ett steg framåt, varvid den skyddas av den andra.

Mer om strategi följer uppdelat enligt skede i partiet. Nedan taktik.

Gaffel[redigera]

Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Här har den svarta springaren en gaffel på den vita drottningen och ett vitt torn.


En gaffel i schack är när en spelpjäs lyckas hota två (eller flera) av motståndarens spelpjäser samtidigt. Ofta leder detta till vinst av en spelpjäs. Springaren är den spelpjäs som oftast används för att göra en gaffel eftersom den kan hoppa över pjäser samt har ett mindre tydligt rörelsemönster.

Kombinationer[redigera]

I en kombination kombinerar man drag på ett finurligt sätt, med syfte att vid kombinationens slut ha skaffat sig en fördel. De mer spektakulära kombinationerna pågår i åtskilliga drag, medan de vanligaste "finterna" är enkla 2- eller 3-drags kombinationer.

Matt-kombinationer[redigera]

Spelets mål är ju att sätta motståndaren schackmatt. För detta syfte är det godtagbart att offra alla sina för detta onödiga pjäser.

Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Chess zver 26.png
Chess zhor 26.png
Svart vid draget. Vit gör schackmatt efter ett par finurliga drag. Till slut kommer dessa resultera i så kallad kvävmatt. Lösning.