Hoppa till innehållet

Kokboken/Kokbokens struktur

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------I den här artikeln beskrivs hur kokboken är uppbyggd.

Recepten

Varje recept är en egen artikel. Vill du veta hur man skriver ett recept, se Redigera kokboken.

Kategorierna

Istället för att ha alla recepten liggande i en osorterad hög kategoriseras de.

Huvudregister

Kokbokens huvudinnehållskategori kallas kategori:Kokboken. En av dess underkategorier är kategori:Recept som är huvudkategori för alla receptkategorierna. Där finns underkategorier såsom kategori:Skaldjur och kategori:Efterrätter. Underkategorierna har fått namn efter huvudingredienser eller användningsområde. Exempel: Genom att lägga till texten [[kategori:Mjöl och gryn]] längst ner i receptartikeln Pannkaka sorteras receptet automatiskt i innehållsförteckningens underkategori Mjöl och gryn. Vissa underkategorier är i sin tur uppdelade i underkategorier, se kategori:Kött. Det finns inget som hindrar att ett recept finns med i flera kategorier om man tycker det är lämpligt. Se Chokladboll.

Alfabetiskt register

Det finns även ett alfabetiskt register. Detta är också en underkategori till kategori:Kokboken. I det alfabetiska registret finns en underkategori för varje bokstav i alfabetet och varje recept får en kategori beroende på sin begynnelsebokstav, till exempel kategori:C kokbok för Citronlikör. Det alfabetiska registret är bra att ha om man söker ett recept med ett speciellt namn. Det finns inget som hindrar att ett recept finns med i flera bokstavskategorier. Se Enkel tacopaj.

Nya kategorier

Saknas en lämplig sorteringskategori när du skrivit ett nytt recept? Det är lätt att lägga till en ny kategori. Skriv bara [[kategori:Den nya kategorins namn]] längst ner i receptartikeln. När du sparar receptet står den nya kategorins namn med röda bokstäver. För att skapa kategorin klickar du på denna röda länk och i redigeringsrutan som kommer upp skriver du först {{kokboknav}} för att få kokbokens navigeringsruta längst upp och sedan ska den nya kategorin bli en ny underkategori. Vill man ha den direkt under huvudkategorin (kategori:Recept) skriver man [[kategori:Recept]]. Vill man ha den som underkategori till en annan kategori, skriver man det kategorinamnet istället.

OBS

{{Minikokbok}} och {{kokboknav}} lägger automatiskt till sidan till kategorin kategori:kokboken A-Ö som är en registersida över samtliga recept (ej kategorier). För att inte länka till Kokboken A-Ö när man infogar {{Minikokbok}} på en kategorisida så skriver man {{Minikokbok|kategorinamn}}. Då huvudkategorin for receptkategorierna är Kategori:Recept så blir det då {{Minikokbok|Recept}}. Genom detta förfarande kopplar man bort den automatiska länkningen till kokboken A-Ö och sidan länkas till kategori:Recept i stället.