Hoppa till innehållet

Kokboken/Recept/Vitt bröd med knaprig skorpa

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------Passar bra till maten. Brödet är godast när det är nybakat men kan sparas någon dag.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2-3 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 12 - 13 dl vetemjöl (ca 800 g)
  • (ev. ½ msk socker eller sirap)

Tillagning

Värm vattnet till 37°C, häll det i en bunke och rör ut jästen i det. Rör ner oljan, saltet och ev. sockret eller sirapen. Rör därefter det mesta av mjölet. Arbeta degen med en slev eller en trägaffel tills degen börjar släppa från kanterna. Stjälp upp degen på ett bakbord och arbeta in resten av mjölet. Knåda degen tills den blivit slät och inte kladdar längre. Lägg tillbaks degen i bunken, täck med en bakduk och låt jäsa i 1 timma.

Bullar

32 st

Dela degen i 4 delar och rulla ut varje del till en längd på ett mjölat bakbord. Dela varje längd i 8 delar och forma runda bullar. Låt bullarna jäsa 30 min utan bakduk på en smord plåt (eller täck plåten med bakplåtspapper).

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 min på ca 225°C. Ta ut bullarn och pensla dem rikligt med kalt vatten. Låt bullarn svalan under en bakduk.

Baguetter

4 st

Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en ca 30 x 20 cm kaka på ett mjölat bakbord. Rulla ihop kakorna till längder ca 20 cm långa. Lägg dem på en smord plåt och skåra dem med en vass kniv. Låt jäsa utan bakduk i ca 30-40 min.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 min på ca 275°C. Ta ut plåten och pensla baguetterna rikligt med kalt vatten. Stäng av ugnen och grädda ytterligare 15-20 min på eftervärmen.

Limpor

2 st

Dela degen i två delar. Forma två ovala eller runda bröd. Lägg dem på en smord plåt och skåra med en vass kniv. Jäs brödet utan bakduk i 30 min.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min på 250°C. Ta ut brödet och pensla rikligt med kallt vatten. Sänk temperaturen på ugnen till 175°C och grädda ytterligare i ca 25 min.


Tips

Om man vill kan man krydda brödet men lite oregano, basilika eller finhackade soltorkade tomater innan man rör ner mjölet i degvätskan.