Kokboken/Recept/Tofu

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------Tofu är en mycket bra vegansk källa till protein. Dessutom är den ett viktigt inslag i flera recept från fjärran östern. Däremot är den inte särskilt billig i svenska matvarubutiker. Här kommer därför fullständiga instruktioner på hur man gör sin egen tofu med utgång från torkade sojabönor. Halvvägs genom receptet har du skapat sojamjölk, vilket inte heller är så dumt med tanke på vad det kostar i affären.

Ingredienser

ca 500 gram

  • 6 dl torkade sojabönor
  • 4 dl vatten
  • 4 l vatten
  • 5 msk vinäger (t ex äppelcidervinäger) ELLER 6 msk citronsaft
  • 6 dl varmt vatten

Tillagning

Blötlägg sojabönorna i 10-12 timmar. Byt vatten någon gång i mitten och plocka ur eventuella "ofräscha" bönor.

Häll upp 4 l vatten i en kastrull och koka upp. Kör sojabönorna slätt i en hushållsassistent eller mixer. Beroende på hur torrt det verkar bli kan man tillsätta upp till 4 dl för att göra det riktigt puréaktigt. Rör ner purén i kastrullen med kokande vatten. När det skummet börjar resa sig flyttar man kastrullen från plattan (akta så att det inte kokar över!) Sätt på ett lock och låt det stå i 10 min. Ge sojamassan sedan ett nytt uppkok under omrörning. När skummet reser sig igen flyttar man bort kastrullen. Filtrera vätskan ner i en ny kastrull genom en silduk. Vänta lite och krama ur det sista av mjölken (det kommer att vara varmt, akta dig). Sjud mjölken i 5 minuter, nu har du gjort sojamjölk.

För att göra tofu av sojamjölken blandar du till en ystningslösning bestående av varmt vatten och en syra (vinäger eller citronsaft). Rör om i den heta sojamjölken med en sked och tillsätt 1/3 av ystningslösningen. Stanna rotationen i mjölken genom att röra skeden motströms och tvinga vätskan till att stanna upp. Häll 1/3 jämnt över hela ytan och sätt på ett lock. Vänta 5 min. När du tittar ner i kastrullen kommer du se att tofun har börjat klumpa sig. Häll resten av ystningen på delar av ytan där mjölken ännu inte separerat. Sätt på locket igen och vänta 5 min, nu kommer den ha separerat i ostmassa och vassle.

Använd en soppslev och skeda av en del av vasslen (spara vassle till inläggningsspad). Häll över resten av massan i en silduk. Lägg silduken i press i 5 min. Öppna sedan silduken och vik tofumassan så att strukturen går i åt flera håll (ger en stabilare tofu). Nu lägger du den i press i 20 min, sedan är din tofu klar. Förvara den i sin egen vassle i en tät burk.

Servering

Om din tofu är tillräckligt fast går den att steka. Annars kan du ha den i grytor, tänk dock på att inte skära tofun i för små bitar - då blir den smulig. Man måste inte vara vegan för att uppskatta tofu, strukturen på tofu gör att den suger åt sig aromerna från det den tillagas med. Alltså kan det vara mycket gott att inkludera den i en gryta med fisk, fläsk eller kyckling. Ska man steka tofu kan man vilja marinera den först så att den verkligen har fått smak. Förslag på marinad är soja, chili eller vitlök.

Tips

Tofu håller sig ca 12 dagar i kylskåp. Sojamjölken håller sig ca 5 dagar, däremot kan man förvara den i frysen flera månader, så om du vill göra processen lite kortare kan du koka ett par liter sojamjölk och sedan tina när du vill göra tofu.

Sojamjölken är skiljer sig något från den du köper i affären. Dels tillsätter man socker för att göra den lite smakligare, dessutom tillsätter man kalcium och B-vitaminer. Är du vegan och ska ha sojamjölk som en stapelvara bör du alltså se till att du tillgodogör dig de här vitaminerna och mineralerna på annat håll. Tänk på att tillverka sojamjölken och tofun under sterila förhållanden. Man måste inte ha plasthandskar, men se till att allt är noga rengjort, både redskap, händer och kantiner.

Det är inget fel i att lägga ner torkade chilifrukter eller vitlöksklyftor i vasslen som man förvarar tofun i. Dels ger det mer smak åt tofun och dessutom skyddar de något mot svamp och bakterietillväxt.

Tofu består ju av bara två saker, sojabönor och vatten. Detta innebär att kvalitén på vattnet spelar stor roll för slutresultatet. På sina håll i Kina använder man källvatten till tofun för att få en riktigt god tofu.

Bönmassan som blir över efter den första filtreringen kallar Okara på japanska. I Asien använder man det ibland som djurfoder, men på sina håll gör man även egna maträtter av det. Pröva att blanda det i bröddeg som en fiber- och proteinberikning.

Att göra sojamjölk eller Tofu på detta vis är avsevärt billigare , ganska kul (om man är lagd åt det hållet) och mer ekologiskt än att köpa färdig tofu.