Hoppa till innehållet

Kokboken/Recept/Omelett

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------Ingredienser

1 portion

  • 2 stora eller 3 små ägg
  • 1 msk vatten eller mjölk
  • matfett (smör, margarin, netutral olja) till stekning

Tillagning

Hetta upp en stekpanna på full värme.

Knäck äggen i en bunke och tillsätt vätskan. Vispa i femton sekunder med en gaffel så det hela blandas till en någorlunda jämngul smet.

När stekpannan är riktigt het tillsätts matfett, som raskt sprids ut i pannan innan det hinner brännas, och sedan hälls omelettsmeten i. Rör om kontinuerligt i hela stekpannan med en gaffel medan smeten börjar stelna. När smeten blivit så pass trögflytande att det inte omedelbart rinner till ny smet där man rört med gaffeln (det bör ta mellan 15 och 45 sekunder beroende på stekpannans yta och mängden smet) breds den stelnande smeten ut så den täcker hela stekpannan, och temperaturen sänks kraftigt (eller stängs av, om man har kokplattor med lång eftervärme). Efter ytterligare någon minut bör omeletten ha släppt från stekpannan så den går att hälla ur pannan, och omeletten är då klar att servera.

Alternativa tillvägagångssätt

Omelettsmeten kan hällas över pytt i panna, som skall vara färdigstekt innan smeten hälls på. Vid omrörningen bakas pytten in i omeletten. Denna anrättning blir betydligt matigare, och likartade anrättningar kallas ibland bondomelett.

Omeletten kan stekas enligt ordinarie recept, men med lite ost på den ogräddade sidan, och därefter vändas. Smaken av ost och ägg som stekt ihop är aningen besk, och fungerar utmärkt med saltare och rökigare fyllningar men kan skära sig med andra fyllningar.

Fyllningar

Fyllningen läggs lämpligen på så snart som möjligt efter att man är klar med omrörningen, medan omelettens botten steks klart. Om man vändsteker omeletten läggs den på den först gräddade sigan omedelbart efter vändningen.

Tänkbara fyllningar är bland annat:

  • Stuvningar
  • Bacon
  • Mjukost (på tub, förslagsvis med svamp)
  • Smaksatt Keso

Servering

Omeletten består nästan bara av protein (och lite fett) och kan serveras med bröd och en enklare sallad.

Tips

Om man gör omelett någorlunda ofta kan det vara läge att ha en stekpanna av gjutjärn, som man reserverar för att bara användas till omelett. En sådan panna behöver i princip aldrig diskas (då omeletter synnerligen sällan bränner fast i en väl instekt panna) utan bara gnidas ur med hushållspapper och kanske lite olja.