Hoppa till innehållet

Kokboken/Recept/Knäck

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------Två bitar knäck. Till vänster gjord med ljus sirap, till höger med mörk sirap.

Ingredienser

cirka 75 stycken

  • 2 dl grädde
  • 2 dl sirap
  • 2 dl strösocker
  • 3/4 dl mandel
  • knäckformar


Tillagning

Börja med att blanda grädde, sirap och strösocker i en kastrull. Koka sedan upp massan och låt den stå på låg värme i cirka en timma tills den blir riktigt seg. Glöm inte att röra om med jämna mellanrum. För att kontrollera om massan blivit tillräckligt seg bör man nu utföra det så kallade kulprovet. Det gör man enklast genom att droppa lite av massan i ett glas med vatten. Om den sedan enkelt går att forma till en fast kula, är knäckmassan klar. Hacka sedan mandeln i lagom stora bitar och rör ner den i massan. Nu återstår bara att ta fram knäckformarna och fördela smeten i dessa. Detta gör man enklast med hjälp av ett par teskedar. Ställ sedan knäcken svalt tills den har stelnat ordentligt.

Tillagning i mikrovågsugn

Hacka först mandeln så att du har den redo. Ställ fram knäckformarna på ett fat. Blanda sedan grädde, sirap och socker i en glas- eller porslinsskål som tål mikrougn. Använd en skål med höga sidor, annars kokar knäcken över i mikron. Värm först upp smeten mycket kort, och rör om så att sockret löser sig. Mikra sedan knäcken i 8-10 minuter (beroende på ugnens effekt). Omrörning behövs inte. Kontrollera knäckmassan på samma sätt som om du kokar på spis. När massan klarar kulprovet så rör ner mandeln och fördela massan i knäckformarna på samma sätt som ovan.

Det kan vara klokt att halvera receptet ovan, dels för att förhindra överkokning, dels för att om man gör för stora mängder knäck på en gång så kan det vara svårt att hinna fördela smeten i knäckformarna innan den hunnit stelna. Glas eller porslin håller ju inte värmen lika bra som en gryta, så massan stelnar fortare i formen. Det går dock bra att snabbt värma upp massan igen om den blir alltför trögflytande.


Wikipedia
Wikipedia
Svenskspråkiga Wikipedia har en artikel om detta ämne: