Hoppa till innehållet

Kokboken/Recept/Grahamsfralla

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------Bosses Grahamssemlor (småfranska). I Finland kallas faktiskt fralla för semla och semla kallas fastlagsbulle.

Ingredienser

2 plåtar (32 st)

  • Ett paket jäst (50 gram)
  • 1 liter mjölk
  • 2 dl solrosolja
  • 2 dl sirap
  • 1 kg grahamsmjöl, helst grovmalet
  • ca 1,6 - 1,8 liter vetemjöl (det är lättare att mäta mjölet i ett litermått än att väga det)
  • valfri fyllning, tex. 125 g russin eller 1-3 rivna morrötter. Allt efter smak.

Tillagning

Smula sönder jästen i en kastrull. Häll över mjölken. Värm upp till fingervärme (ca +37 grader C) under omrörning så att inte den känsliga jästen bränner i botten på kastrullen. Häll i mjölken med jästen i en stor skål eller din assistentbunke. Häll i sirapen och rör om innan matoljan hälls i. Sirapen är bra för jäsningen, men blir det för sött så kan man minska lite på mängden. Matoljan är viktig för både smak och konsistens. Gärna solrosolja, men även annan matolja går bra, tex. rapsolja. Häll på grahamsmjölet och vetemjölet.

Starta assistenten på lägsta hastigheten och låt det blandas väl med degkroken under ca 2-3 minuter. Degen är ganska hård och fast, så assistenten får arbeta mycket hårt och degen ramlar lätt utanför om man inte samtidigt passar den med en stekspade eller liknande. Det går att knåda för hand men då får man använda knogarna. Jag rekommenderar assistenten om den är tillräckligt stark (typ Elektrolux). Låt degen ligga kvar i bunken och jäsa under en bakduk/handduk ca 45 minuter, fritt från kyla eller drag. Värm upp ugnen till 225 grader med både över- och undervärme.

Då degen jäst 45 minuter så dela den i två halvor och lägg den ena halvan på det lätt mjölade bakbordet. Rulla degen till en lagom lång rulle som du åter delar. Tag den korta rullen och rulla den på nytt till en lagom lång rulle som nu delas i 8 delar.

Dela degen i 8 bitar

Lägg de 8 delarna direkt på bakplåten med ett bakplåtspapper under. Upprepa med den andra korta rullen och upprepa så att du nu har 16 frallor på plåten. Jämna till frallorna lätt med fingrarna så att de blir lagom runda. Upprepa med den återstående deghalvan till den andra bakplåten. Lägg en bakduk över plåtarna och låt det jäsa ytterligare 15 minuter.

Låt jäsa ca 15 min under en bakduk
In i ugnen

Stoppa därefter in den första bakplåten mitt i ugnen och låt det grädda i 10 minuter eller till dess att frallorna har en lagom brun färg. Man kan även se på fukten som kommer ur ugnens ventilation när semlorna är lagom gräddade. Då fukten börjar avta är det klart. Tag ut plåten och låt den svalna under bakduken vid sidan om spisen samtidigt som nästa plåt får grädda i 9 minuter. Ja, den andra plåten brukar faktiskt bli klar ungefär en minut tidigare än den första i min ugn. Då frallorna är svala stoppas de i plastpåsar och läggs i frysen. Jag brukar lägga 8 frallor i en 3-liters påse.

Klart för servering eller infrysning


Servering

Ta ut ur frysen vad du räknar med att äta och värm frallorna i mikron under normal effekt. 45 sekunder för första frallan och 30 sekunder per styck för alla de övriga. 4 frallor blir alltså 45+30+30+30 sekunder. Dela frallan på mitten och lägg på riktigt smör samt ditt favoritpålägg.

Tips

Utmärkt som morgon- eller kvällsmål med en kopp varmt te. Du klarar dig länge på en grahamsfralla. Frallan har ordentligt tuggmotstånd, till skillnad mot de frallor du köper i affären. Billigt enkelt och gott. Mycket bättre än vad du får i affären just för att frallorna är färska direkt från frysen. Låt dom alltså inte ligga framme och torka, då smakar dom inte längre lika gott.

Du kan variera frallorna med att blanda i russin eller riven morrot. Ta ca 125 gram russin (halvt paket) eller 1-3 rivna morrötter till en sats frallor.