Hoppa till innehållet

Kokboken/Recept/Danskt rågbröd

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------Grovt danskt surdegsrågbröd, räcker till två bröd. Rågbröd av denna typ är vanlig i Danmark och utgör grunden för smørrebrød. Det skiljer sig ganska mycket från det sötade bröd som i Sverige säljs under namnet "danskt rågbröd".

Ingredienser

Surdeg

  • vatten
  • några deciliter grovt rågmjöl

Rågbrödsdeg

  • surdeg enligt nedan
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1/2 kg rågkross
  • cirka 1 kg grovt rågmjöl

Gör såhär

Gör först surdegen. Rör ut rågmjöl i vatten till vällingsliknande konsistens (cirka två delar rågmjöl till en del vatten). Låt stå ett par dagar i en burk med ett icke fastsatt lock. När surdegen börjar bubbla ordentligt och får en frisk sur doft är den klar att användas. Ställ gärna burken på en tallrik eller liknande; surdegen växer ibland väldigt häftigt och kan rinna ut.

När surdegen är färdig görs själva rågbrödsdegen. Blanda surdeg, vatten (gärna 37°C), salt och rågkross i en bunke. Rör ner rågmjölet lite i taget tills degen får lagom konsistens - den skall vara kladdig men någorlunda fast. Ungefär 1 kg mjöl brukar behövas. Låt jäsa övertäckt i bunken 12-24 h.

Lägg degen i smorda brödformar, tryck ner ordentligt så att inga fickor uppstår. Låt bröden jäsa övertäckt i formarna cirka 2 h.

När bröden är färdigjästa, stick några hål i dem med en sticka eller gaffel för att förhindra att "lockat" spricker när de bakas. Grädda i 200 °C i en timme, sätt eventuellt ned värmen till 175 °C efter halva tiden. Man kan prova om bröden är färdiga med en sticka som skall förbli någorlunda torr om man sticker i dem.

Ta ut bröden ur formarna och låt dem ligga invirade i bakdukar tills de svalnat helt. De går att äta direkt men blir lättare att skära efter någon dag.