Hoppa till innehållet

Kokboken/Recept/Älg

Från Wikibooks

Wikibooks
kokbok!


Innehåll

Alfabetiskt register

Recept efter kategori

Köksredskap

Kökstermer

Matlagningsmått

------- Receptregister -------ÄLG RECEPT

Denna sida bör delas upp i separata recept.


Torkat Älgkött:

Gnid en ca fem centimeter tjock köttskiva med rikligt grovsalt. Häng ut köttstycken i några rader över ett värmeelement och låt den hänga ca en vecka. Glöm inte att låta fönstret stå lite öppet. Ställ ett kärl under köttet som kan samla ihop köttsaften som kan droppa ned under de första dagarna. Om det är varmt kan man med fördel sy in köttet i något skyddstyg så inte flugorna kan komma åt köttet. Därefter är det bara att slå sig ned och karva tunna flisor av köttet. Skär ut en fyra centimeter tjock skiva av innanlår eller annat älgkött (Nötkött går också bra). Köttskivan gnids in kraftigt på alla sidor och kanter med grovsalt -ungefär en och en halv matsked. Rimsaltat fläsk, ett par skivor, läggs överst så det täcker köttet. Det läggs överst så det täcker köttet. Det läggs sedan på 25 graders värme. Får stå hela natten och på morgonen är köttet färdigt. Mycket gott. Smakar någonting mellan rostbiff och vanlig stek.

Älgstek med kaffe:

Det här är också ett litet annorlunda recept. Köttet gnids in med vitpeppar. Stick med kniv några hål i köttet och strö salt i hålen. Därefter skall köttet brynas och läggas i en gryta för efterstekning. Genom att använda ¼ dl kaffe i vatten vid spädning får man variationer på smaken.


Pannbiff av älghjärta:

Ett stort älghjärta skärs i strimlor (skär strax innan det tinat). Lägg det i mjölk i några timmar. Skär eventuella senor och hinnor innan. Mal hjärtat tillsammans med ett par dl förvälld blandsvamp, en stor lök, två-tre kokta potatisar. Blanda sedan i två ägg och 2 dl skorpmjöl som fått svälla i ett glas mineralvatten. Krydda väl med salt, peppar och koriander. Blanda smeten väl och späd ev med grädde eller mjölk om smeten skulle bli för fast. Forma biffar och stek som vanlig pannbiff.

Lövbiff på älgkött:

Använd 8 tunna skivor av innan lår eller ytterlår – ca 500 gram – samt 1 tsk salt, 1 kryddmått svartpeppar och smör. Fyllning: åtta ostskivor, en halv hackad paprika, åtta teskedar finstrimlad purjolök och åtta teskedar smältost eller färskost. Fyllningarna görs i ordning och lägg köttskivorna på en bräda. Salt och peppar strös på. Därefter steker ni biffarna i smör ca en och en halv till två minuter på varje sida. Tandpetarna tas bort och biffarna serveras tillsammans med ugnsstekt klyftpotatis samt sallad.


Snabblagat älgkött:

Gnid in ett kilo kött med tre teskedar socker, två teskedar salpeter och låt det ligga ett dygn.
Saltlaken består av en och en halv liter vatten, en kaffekopp salt och denna skall man slå kokande över köttet.
Låt det ligga ca tre dygn i saltlake innan ni kokar köttet.

ÄLGFÄRS:

Älgfärsen är överhuvudtaget mycket användbar. Kan med fördel användas i stället för nötfärs t o m i fläskkorv! Blanda älgfärsen till köttbullar och pannbiff med en tredjedel malet fläskkött. Varför inte prova med stora pannbiffar som täcker hela stekpannan och två-tre centimeter tjock. Vänd dem på ett lock så de blir genomstekta. Nedfrysning och upptining i ugn. Slå gärna en svampstuvning över. Krydda efter egna önskemål.


Denna artikel behöver städas upp för att leva upp till Wikipedias artikelstandard.
Du kan hjälpa Wikibooks genom att förbättra texten.