Hoppa till innehållet

Historia

Från Wikibooks

Välkommen till portalsidan för historieböcker

 
Historia

"Av historien lär vi oss att vi inget lär av historien." - Hegel

Historien är obegränsad, och för var sekund blir det större. Hur mycket vi än skriver kan vi endast hoppas på att kunna skildra en liten, liten del av historien, och till och med då kan vi inte vara säkra på att vi inte fått allt om bakfoten.

Med det i åtanke kan man endast säga: Ja vafan, det är väl värt ett försök.

Kategorier

Historia

Läromedel

Här finns ett urval av färdiga och påbörjade böcker med ett klart pedagogiskt syfte.

 
Speciella händelser

Trettioåriga kriget - Mot slutet av 1400-talet var i princip hela Europa kristet. I sydöst fanns det Osmanska riket som var muslimskt, men annars härskade kristendomen. Påven i Rom var en av de mäktigaste männen på jorden, men det växte fram ett motstånd mot katolicismen inom det som kom att heta protestantismen. Denna religiösa splittring var grunden till ett religiöst och världsligt maktspel som kastade delar av Europa in i 30 år av krig och kraftigt ritade gränserna.

Speciella platser

Historiska berättelser från Baskemölla - Baskemölla är en tätort med strax över 200 invånare, ett fiskeläge idag tillhörande Simrishamns kommun på Österlen. Det tillhör Järrestads socken och är beläget omkring 5 kilometer norr om Simrishamn. Namnet Baskemölla finns först nedtecknat 1525 i den danska Jordeboken och en del påstår att Baskemölla skulle betyda: en kvarn mot norr, står i ett buskage, kanske i skydd av de hårda vindarna från havet.

Projekt