Wikibooks:Interwikilänkar

Från Wikibooks

Interwikilänkar är en typ av länk som skickar läsaren vidare till andra sidor på Wikimedias projekt. Det kan röra sig om att göra en länk till Wikipedia för att personen ska kunna få mer information som ett ämne, annars kan det också gälla länkar till en liknande wikibok som användaren läser på ett annat språk.

Språklänkar[redigera]

Språklänkar använd för att länka mellan böcker på olika språk. Om du exempelvis skrivit en bok som hur man bygger en bil och, exempelvis, den engelskspråkiska Wikibooks har en bok som handlar om samma sak, så kan det vara en bra idé att göra en så kallad språklänk mellan dessa två böckerna.

När du lägger till en språklänk så tänk på att inte språklänka bokens undersidor utan bara språklänka bokens "framsida". Du länkar alltså [[Hur man bygger en bil]] och inte [[Hur man bygger en bil/Placera motorn]], [[Hur man bygger en bil/Inredningen]] eller liknande sidor.

Länkarna skrivs på följande sätt [[språkkod:bokens namn]]. För att länka boken "Hur man bygger en bil" till den engelska boken "How to build a car" så skriver man alltså [[en:How to build a car]]. För att den engelska boken sedan skall länka tillbaka så måste de lägga till koden [[sv:Hur man bygger en bil]] på deras boks framsida.

Några av de olika språken[redigera]

Ingen språklänk visas i artikeln utan kommer istället dyka upp i en lista nedanför "Verktygslådan" till vänster på Wikibooks, om du vill att länken skall visas på sidan, direkt där du skriver den, så behöver du bara lägga till ett kolon innan språkkoden. Exempelvis: [[:språkkod:bokens namn]].

Länkar till systerprojekt[redigera]

Man kan också länka till Wikibooks olika systerprojekt:

På systerprojekten använd följande för att länka till wikibooks.

De länkarna visas i texten där de är skrivna, på samma sätt som vanliga länkar inom wikipedia.

För att länka till annan språkversion än den svenska av ett systerprojekt anger man ett prefix för systerprojektet följt av språkkoden för det språk man vill länka till. Om man till exempel vill länka till en artikel på franska Wikisource skriver man [[src:fr:artikel]]