Hoppa till innehållet

Poker

Från Wikibooks
"Dead man's hand" - Den hand wild Bill Hickock hade när han sköts till döds. Det dolda kortet är en dam.

Poker är ett samlingsnamn på en typ av kortspel där det handlar om att man spelar om en gemensam pott som samlas ihop under spelets gång. Det är inte så mycket man gör med korten (i en del spel förekommer byten) utan det är satsandet som är vad poker handlar om.

Sättet att satsa pengar värderingen av korten är liknande i dom flesta pokervarianterna. Vad som skiljer är oftast hur man fördelar korten.

Det finns även kortspel som har pokernamn (klädpoker, poängpoker) men som bara har värderingen av korten gemensamt med riktiga pokerspel.

Grundläggande regler

[redigera]

En hand består av 5 kort. I en del pokervarianter får man välja bland fler kort men det är bara fem kort som används när man jämför händerna. I nedstående tabell visas vad kombinationerna är värda.

Man satsar mellan varje byte eller varje gång nya kort delas beroende på vilken variant som spelas. För att vara med på nästa byte/kort så måste man ha satsat lika högt som den spelare som har högsta insatsen i potten, s.k syn. Spelföraren börjar satsa. Nästa spelare lägger sig, synar eller höjer. Varje satsrunda slutar när alla kvarvarande spelare synat sista höjningen eller lagt sig. Om ingen synar, dvs alla lägger sig så är given slut och den som satsade sist vinner potten.

Då sista satsrundan är avslutad jämför alla kvarvarande spelare sina kort och bästa handen vinner potten.

Om någon gör en höjning och resterande spelare lägger sig så får denne inkassera potten utan att visa korten. Detta öppnar för möjligheten att bluffa d.v.s satsa som om man har väldigt bra kort och hoppas att kvarvarande spelare lägger sig.

Att få dom andra att lägga sig och ta hem potten utan att behöva visa korten och vinna på vad som helst är spelets finess. Detta kallas att bluffa.

Handens värde

[redigera]

Handen värderas enligt följande (fallande, bästa handen överst) :

 1. Royal Flush
 2. Straight Flush
 3. Four of Kind
 4. Flush
 5. Straight
 6. Triss
 7. Två par, vid lika gäller högsta övriga kort.
 8. Ett par, vid lika gäller högsta övriga kort.
 9. Högsta kort (om ingen spelare har någon av ovanstående kombinationer så jämförs först högsta korten, sen näst högsta osv tills någon är bäst)

Om två eller flera spelare har lika kombinationer så gäller högsta kort, först i kombinationen ingående kort sedan övriga kort. Kåk, 44477 är högre än EE333. Om två spelare har samma kort t.ex

 • spelare ett:

     

 • spelare två:

     
Vanligen likvärdigt men ibland används färgernas rangordning. Från högsta till lägsta: ♠, , och ♣. Denna uppräkningen är färgernas rangordning i de flesta kortspel av amerikansk stil.


Höja, syna eller lägga sig

[redigera]

Spelare som sitter närmast efter den som öppnade eller mörkade pratar. Nu gäller det att bedöma värdet på sina egna kort gentemot motspelarnas möjliga kombinationer. Tror man att man har eller har en god möjlighet att få högsta kombinationen så gäller det att få så stor pott som möjligt. Har man däremot dåliga kort så är det bäst att lägga sig.

Lägsta budet man kan börja med är knack i bordet (check). I dom varianter där man satsar mörkt innan given kan man inte knacka i första satsrundan. Knackar alla spelare så räknas det som om alla har synat och man visar korten men höjer någon budet så fortsätter satsningarna. Först när alla kvarvarande spelare (utom den som höjde sist) synat är budgivningen slut. Synar gör man genom att satsa lika mycket som högsta budet under varvet. För att höja måste spelare först syna och samtidigt öka insatsen. Det finns ofta en begränsning att spelare inte får satsa mer än potten (pot-limit) d.v.s man får inte göra en höjning med 10000 kr om potten ligger på 200 kr.

Satsa på pott

[redigera]

Om spelare inte klarar av ekonomiskt att syna potten så får han lägga det han har till potten och räknas då som att han synar vid varje satsrunda. Han är då bara med och spelar om den delen av potten som han satsat i.

Överskjutande belopp från övriga spelare läggs i en egen pott och sen vid avslut så får denne spelare som satsat på pott (om han vinner) endast den del av potten han har varit med och satsat i. Resterande belopp tillfaller den som hade näst bäst kort. Vinner nån av dom som satsat hela vägen får denne alla pengarna.

Vid turneringsspel startar alla med med lika mycket pengar och när dom är slut har man åkt ur.

Annars så väljer man sjäv hur mycket man startar med. Tar dom pengarna slut kan man gå med igen med en ny summa i sin spelkassa att spela bort då nästa giv startar.

Några pokervarianter: