Hoppa till innehållet

Poker/Texas holde'm

Från Wikibooks

Texas holde'm är ett pokerspel som är lämpligt för både spel om pengar eller turneringar.

Detta behöver du[redigera]

Kortlek utan Jokrar (gärna flera så man kan byta om något kort blir märkt(skadat)). Marker att använda vid insats. Man använder vanligen marker även när man spelar om pengar.

Spelets idé[redigera]

Alla spelare får två kort var och sammanlagt fem kort (floppen=3, turn=+1 & river=+1) som är gemensasmma läggs på bordet och det gäller att använda handens och bordets kort för att få en så bra femkortshand som möjligt. Handens värde beskrivs här.

Insatser[redigera]

Vid turneringsspel så börjar alla med lika många marker var och när dom är slut så har man åkt ur.

Annars, när man spelar s.k sit & go så bestämmer man hur mycket man går med med när man sätter sig vid bordet. Man får inte lägga till mer eller ta bort pengar under en pågående giv men mellan givarna så kan man göra det.

Given[redigera]

Innan man ger satsar den som sitter efter given lilla mörken och nästa spelare stora mörken (dubbla beloppet). Detta görs vid varje ny giv.

Man kan ha en begränsning så att man inte får satsa mer än potten (pot-limit) d.v.s man får inte göra en höjning med 10000 kr om potten ligger på 200 kr men riktig Texas holde'm spelas no-limit. Annars blir det inte all in (satsar allt) ofta.

Given vandrar ett steg efter varje spel. Given delar kort, ett i taget, medsols, runt bordet tills alla har fått 2 kort var. Spelare som sitter närmast efter stora mörken börjar.

Spelare får då antingen höja priset gå med eller lägga sig. Då man lägger sej kastar man korten utan att visa dom. Om någon synat och det gått ett varv utan höjning (om ingen höjer så har den som satsade stora mörken sista budet så han kan höja sin mörk) så lägger given upp floppen, 3 kort öppet på bordet.

Floppen, turn & river[redigera]

Lägsta budet man kan börja med är knack i bordet (check). Knackar alla spelare så räknas det som om alla har synat men höjer någon budet så fortsätter satsningarna. Först när alla kvarvarande spelare (utom den som höjde sist) synat ger given ett kort till (turn). Nu satsar man igen och när alla synat så läger man upp sista kortet på bordet (river).

Om någon gör en höjning och resterande spelare lägger sej då får denne inkassera potten utan att visa korten. Detta öppnar för möjligheten att bluffa d.v.s satsa som om man har väldigt bra kort och hoppas att kvarvarande spelare lägger sej. När given lagt upp 5 kort så visar man korten när alla synat.

I Texas holde'm är alla färger likvärdiga.

Satsa på pott[redigera]

Om spelare inte klarar av ekonomiskt att syna spelare så får han lägga det han har till potten. Överskjutande belopp från övriga spelare läggs i en egen pott och sen vid avslut så får denne spelare (om han vinner) endast den del av potten han har varit med och satsat i. Resterande belopp tillfaller den som hade näst bäst kort. Vinner nån av dom som satsat hela vägen får denne alla pengarna i potten. Den spelare som vinner potten kan välja att låta den ligga kvar till nästa runda, för att få möjlighet att satsa större belopp redan från början.

Samma sak om nån går all in (satsar allt han har) och man inte har lika mycket så får man vara med med det man själv har kvar. Är det bara två spelare kvar så minskas insatsen men är det flera kvar blir det som att satsa på pott.