Hoppa till innehållet

Poker/Knektöppning

Från Wikibooks

Knektöppning är ett spel om pengar och det kan handla om mycket pengar. Detta har alltid varit den populäraste poker-varianten , åtminstone i Sverige, bland dom poker-varianter som funnits. Nu är väl Texas Hold'em störst men det är ingen anledning till att låta knektöppning försvinna.

Grundläggande pokerregler finns på huvudsidan för Poker.

Insatser[redigera]

Man tar med valfritt belopp till bordet

Alla satsar en grundavgift vid varje ny giv.

Man brukar spela med att man inte får satsa mer än vad som finns i potten.

Given[redigera]

Spelare till höger om given kuperar. Given delar kort, ett i taget, medsols, runt bordet tills alla har fått 5 kort var. Given vandrar ett steg efter varje spel.

Öppning[redigera]

För att få starta budgivningen krävs par i knektar eller högre. Då man öppnar bestämmer man vad det kostar att köpa kort. Nästa spelare får då antingen gå med, höja priset eller lägga sig. Då man lägger sej kastar man korten utan att visa dom. Spelare som har öppnat måste dock spara öppningen för att kunna visa efter spelet. Byter han kort som ingick i öppningen så läggs dom åt sidan och visas efter given. Då det gått ett varv utan höjning så får alla som gått med köpa kort. Om ingen spelare har öppning samlas korten in, given vandrar och nya insatser görs. Nästa varv är det damöppning tills dess att man når Ess. Tills dess att någon har öppnat med ess börjar man om nästa giv med knekt igen. Detta för att trigga insatserna i potten.

Om spelaren som sitter först efter given vill så kan han mörka d.v.s betala för byte i förskott och då behövs ingen öppning. Näste spelare i tur får antingen gå med mörkt, dubbla mörken eller avvakta. Har man mörkat så blir det spelaren efter som inleder budgivningen med att syna mörken, höja eller lägga sig. Det innebär att den som mörkade sist har en chans att höja budet även om alla synar eller lägger sig.

Köpa kort[redigera]

Går till som så att du sparar det eller dom kort du vill ha kvar och slänger övriga kort så ger banken ut nya kort, nu till en spelare åt gången. Det är alltid spelaren efter given som byter först, endast ett byte är tillåtet.

Kontrollera alltid antalet kort du slänger och får. Sitter nån plötsligt med för många kort så läggs hans hand.

Och falskspelare gör man processen kort med.

Satsa på pott[redigera]

Om spelare inte klarar av ekonomiskt att syna spelare så får han lägga det han har till potten. Överskjutande belopp från övriga spelare läggs i en egen pott och sen vid avslut så får denne spelare (om han vinner) endast den del av potten han har varit med och satsat i. Resterande belopp tillfaller den som hade näst bäst kort. Vinner nån av dom som satsat hela vägen får denne alla pengarna i potten.

Varianter[redigera]

Kvarvarande spelare kan komma överens om att låta potten ligga till nästa giv i stället för att spela färdigt och låta övriga spelare köpa in sig. Detta för att höja insatserna.

Man kan även komma överens om att dela potten.

Spelets längd[redigera]

Man brukar sätta ett klockslag när man ska sluta. Ofta i kombination med "+ fyra givar"