Hoppa till innehållet

Fria matteboken: matematik 2b/Procedurer/Gnu: Skapa punktdiagram

Från Wikibooks

Avsnitt

Annat



Skapa punktdiagram för hand

[redigera]

Att göra punktdiagram för hand är bara rimligt om du har få (kanske högst tio) mätpunkter.

  1. Kolla vad högsta och lägsta värdet är i definitionsmängden (x-värdena) och värdemängden (y-värdena).
  2. Rita upp x- och y-axel, med lämpliga högsta- och lägstavärden, och lämpliga skalsteg. Om axlarna inte börjar vid noll bör du markera detta med brutna axlar. Sätt ut vad x-axeln och y-axeln markerar, inklusive enheter.
  3. Markera varje mätpunkt i diagrammet.

Skapa punktdiagram med kalkylprogram

[redigera]

Olika kalkylprogram fungerar på olika vis, men de flesta följer det här mönstret. Var inte rädd att experimentera och testa olika funktioner.

  1. Sätt upp datan i två kolumner, med x-värden i första kolumnen och y-värden i andra. Använd gärna första raden för rubriker för axlarna, så som ”förväntad livslängd (år)”.
  2. Markera kolumnerna som innehåller mätvärdena (exempelvis genom att klicka och dra i kalkylbladet).
  3. Hitta en knapp för att infoga diagram i verktygsfältet, eller hitta ett motsvarande val i menyerna (troligtvis under infoga eller insert). Bland de olika diagramtyperna, välj punktdiagram. (Det heter ibland scatter plot eller x y plot.) Slutför guiden för att skapa diagram.
  4. Högerklicka i diagrammet för att ändra på eventuella saker som du vill justera, så som skala för axlar eller rubriker.

Kalkylprogram är kinkiga med hur värden skrivs in. Du behöver exempelvis använda kommatecken eller punkt som decimaltecken, beroende på om det är ett engelskt eller svenskt program; du kan oftast inte använda mellanslag för att avdela tusental; och ibland måste man säga åt kalkylprogrammet att innehållet i celler ska tolkas som tal istället för text (vilket man kan göra genom att högerklicka i cellerna och välja format).

Skapa punktdiagram på TI-räknare

[redigera]

Att kunna skapa punktdiagram på TI-räknare är framförallt användbart när man inte har en dator till hands, så som på prov. Nedan beskrivs vad som troligtvis är den smidigaste metoden.

  1. Öppna editorn för listor, genom STAT > edit. Skriv in x-värden och y-värden i två listor, exempelvis L1 och L2. Se till att första x-värdet hänger samman med första y-värdet, andra x-värdet med andra y-värdet, och så vidare.
  2. Gå till 2nd STAT PLOT. Där finns (minst) tre platser för att rita upp diagram – gå in i den första.
  3. I inställningarna för att rita diagram får du välja vilken lista som ska användas för x-värden respektive y-värden. Ange exempelvis L1 respektive L2. Om inställningen av någon anledning skulle vara satt på något annat än punktdiagram, ändra tillbaka till punktdiagram.
  4. Gå till WINDOW och ange max- och min-värden för x- och y-axlar, så att de passar med de mätpunkter du har. (En annan variant är att gå till ZOOM och välja zoom stat, som är tillgängligt på vissa räknare.)
  5. Gå till GRAPH för att visa diagrammet. Eventuellt vill du stänga av ritning av funktioner – detta gör du under knappen Y=.

Så länge räknaren är inställd på att rita diagrammet kommer den att försöka göra det när du trycker på GRAPH-knappen. Om listorna med x- och y-värden skulle ändras kan det hända att du får meddelandet ERR: DIMENSIONS. Du kan stänga av diagrammet genom att öppna dess inställningar (genom 2nd STAT PLOT) och hitta lämpligt val.