Fria matteboken: matematik 2b/Hjälp/Specialformatering och specialtecken

Från Wikibooks

Avsnitt

Annat



Ibland vill man ha lite mer fancy saker än rakt text. Lättaste sättet att ordna det är att använda knapparna i menylisten ovanför textrutan. Där finns knappar för att fetstila och kursivera, länka, lägga in bilder, och om du fäller ut de avancerade kontrollerna finns det också knappar för att göra rubriker, listor, och upphöjda/nedsänkta tecken.

I matteböcker är det inte helt ovanligt att man vill ha ganska avancerade matematiska uttryck, som inte går att skriva med vanlig text. Att lägga in såna kan vara lite knepigt, men med lite övning går det bra. Principen är denna:

  • Formler och matematiska uttryck skrivs mellan så kallade math-taggar, så här: <math>Ditt matematiska uttryck</math>. Den första taggen säger att här börjar ett matematiskt uttryck, och den andra berättar var uttrycket slutar.
  • Mellan taggarna skriver du ditt matematiska uttryck. Här kan du använda olika specialord för att lägga in formler och funktioner.
    • Ett exempel är \frac{x}{y}, som ser ut så här: . Delen \frac berättar att det är ett bråk på gång, och {x} respektive {y} är de två delarna som ska sitta i bråket (det vill säga täljare och nämnare).
    • Ett annat exempel är \sqrt{a}, som ser ut så här: . Här säger \sqrt att det är ett rottecken på gång, och {a} är det som ska stå i rottecknet.
    • Det går att kombinera flera uttryck inuti varandra, så som \sqrt{\frac{x}{y}}: .
  • Det är lätt hänt att glömma bort att avsluta med att skriva </math>.

Det finns en lista över hur du får fram olika matematiska notationer på svenska wikipedia, och en mer omfattande på engelska Wikipedia.

Om du skriver fel kommer din formel inte att kunna visas. Har svårt att få ordning på ditt matematiska uttryck är det smart att börja med så små uttryck som möjligt, och låta dem växa ett steg i taget. Använd förhandsgranskningen för att upptäcka när ett fel smyger sig in.