Diskussion:Faktablad/Komplex multiplikation med reella tal

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Jaha här skall vi försöka komma fram till vad som skall göras med denna sida för att den skall bli ett fullvärdigt faktablad.

Bilder[redigera]

Mats skrev att han skulle leta lämpliga bilder som illustrerar texten men det kan jag rendera några i stället så får vi presis dom vi behöver. Men innan jag gör det så tycker jag att vi försöker enas om vad dessa bilder skall illustrera. Jag har redan funktioner för att visa vektorer i enkla linjer som jag sedan brukar shoppa till lite så att dom blir snygga. Här länkar jag in ett exempel på en sådan bild:

http://members.chello.se/solgrop/Fractalus/Rota.jpg

Nu är färgerna kanske lite fläskiga men det är något som lätt fixas, tycker vi resonerar oss fram till även det. // Solkoll 22 september 2004 kl.06.49 (UTC)

(Jag ser inte bilden ovan.)
Jag kollade runt lite och hittade följande engelska artiklar:
*w:en:Complex number
*w:b:en:Complex numbers
*w:b:en:HSE Complex number
Särskilt den sista innehåller lite bilder
/ Mats Halldin 22 september 2004 kl.08.32 (UTC)
Kollade in länkarna och inte saknas det användbar information på dom sidorna, det är snarare ett överflöd. Så där kan vi nog hitta allt vi behöver. // Solkoll 22 september 2004 kl.08.43 (UTC)

länk till min sida med bilden

Kollade in den engelska sidan med bilder. Dom var nog lite bättre än min ändå så vi klipper dom =) // Solkoll 22 september 2004 kl.08.37 (UTC)

Algebra[redigera]

Vi kanske skall ha med en beskrivning på hur man förkortar formeln vid kvadrering med algebra? Nu kan inte jag dom algebraiska reglerna så värst bra så det är nog bättre att någon annan skriver det, skulle nog greja det själv då det inte är något svårt exempel men det är bättre att någon som är säker på vad denne gör tar tag i det. // Solkoll 22 september 2004 kl.08.32 (UTC)

C = [A,B] / c = [a, b]?[redigera]

Det kanske är vettigare att byta variabeln "Q" mot konstanten "C"? Det är mer brukligt att man uttrycker sig på det viset. Kruxet då är att jag måste skapa en ny bild, (så att det blir enhetligt i text och bild), för där har jag skrit "O" och "P" men det är inget större problem. Väntar med det till jag vet om det är bättre med konstanter eller inte. Vidare, skall man kanske bruka gemener i stället för versaler för variablerna? vilket är mest rätt? // Solkoll 28 september 2004 kl.11.41 (UTC)

Nja[redigera]

Jag tycker det är mycket i sidan som känns smått svårbegriplig - redan titeln gör mig förvirrad. "Komplex multiplikation med reella tal". - Jag tycker inte det är detta den handlar om. (Vad är "komplex multiplikation" till att börja med?) "Multiplikation mellan komplexa tal" skulle jag snarare tolka det som.

Multiplikation mellan komplexa tal är inte så simpelt att beskriva geometriskt (vilket man här försöker mindre framgångsrikt). Det går att beskriva bättre. (Det behövs bättre bilder - får söka lite.)

Frågan är vad man vill att detta faktablad ska beskriva?

  • Ska det bara handla om muliplikation mellan komplexa tal?
  • Ska det även behandla addition, subtraktion och division? (Det känns mer relevant)
  • Ska det även handla om derivering? (Inte nödvändigt om det bara är ett faktablad vi ska skapa.)
  • Ska det handla om integrering - dit sträcker sig inte min kunskap, tyvärr?
  • Ska vi ha med info om vad ett komlext tal är? (Ganska elementärt, men inte nödvändigt beroende på vad som krävs av ett "faktablad".)

Frågan är vad hela boken "Faktablad" ska handla om? - Denna sista frågan är nödvändig innan jag ens försöker bearbeta om sidan. -- Lavallen 15 april 2009 kl. 15.37 (CEST)Svara[svara]