Diskussion:Faktablad

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Faktablad[redigera]

Hitkopierat från Wikibooks:Bybrunnen#Faktablad

Ett förslag: Ett Wikibooks-alternativ till "korta artiklar" skulle kunna vara Faktablad. Faktabladen skulle då vara en serie artiklar som inte behöver vara mycket längre än en encyklopedisk artikel i Wikipedia. Charmen är, förstås, att wikiböckerna snabbt blir fler och att de längre wikiböckerna får lite bakgrundsfakta att luta sig mot. Alltså skulle en serie faktablad snabbt gå att kompilera ihop till en mer omfattande wikibok och samtidigt fungera som ett sorts kartotek. Vad gäller Kemi A t.ex. skulle varje grundämne och uppslagsord kunna ha ett faktablad. Dessa faktablad skulle kunna kategoriseras under [[Kategori:Kemi]] och utgöra en smakfull liten samling! Faktabladen skulle också kunna vara ett bra alternativ till "Lista över..." på Wikipedia. / Mats Halldin 13 september 2004 kl.21.37 (UTC)

En superb idé! Jag var inne på något liknande om jag inte minns fel, tror att det var en sida om talsystem som funkar till allt vad matteböcker heter som jag använde som exempel då. Det här absolut något vi skall satsa på. // Solkoll 14 september 2004 kl.08.17 (UTC)

Låter bra! Själv håller jag ju på att fila på periodiska systemet och tänkte mig en serie faktablad om

  1. Periodiska systemet (lite mer omfattande)
  2. Periodiska systemet:Huvudgrupperna (nerbantat)
  3. Periodiska systemet:Alkalimetallerna, etc (typiska egenskaper)
  4. osv

Tanke är att en lärare ska kunna titta förbi och enkelt kunna få några A4:or som han/hon kan ge till eleverna vid en lektion som berör det aktuella faktabladet. Om samma sak finns för, t.ex., alla gymnasiets ämnen skulle Wikibooks kunna locka hit en hel massa lärare ganska fort. Ofta kan man nog ganska enkelt börja med motsvarande artikel på WP. / Mats Halldin 14 september 2004 kl.10.33 (UTC)

Vi borde försöka skapa någon form av standard för hur dessa faktablad skall se ut så att det blir enhetligt. Nu är det väl dumt att försöka resonera sig fram till det utan en bättre metod är att skapa några stycken och låta dom låna dom bättre idéerna från varandra. Sådant som går att få enhetlighet i är formatet, färger i tabeller, sättet den inledande texten presenteras och liknande. Därför är det kanska dumt att överarbeta dom första utan dom bör nog skapas på ett så enkelt format som möjligt. (Sitter och funderar på om jag kan komma på något bra att skapa som första test, får se vad det blir.) // Solkoll 16 september 2004 kl.21.29 (UTC)

Min bedömning är att de bättre artiklarna på WP borde vara lätta att "översätta" hit till WB som faktablad. Eftersom formelsamlingen kommit längst, ter det sig naturligt att börja med att ta fram fakta till dem. / Mats Halldin 19 september 2004 kl.22.45 (UTC)