Hoppa till innehållet

Afrika söder om Sahara/Geografi/Turismen på Afrikas horn

Från Wikibooks

Turister på safari i nationalparken Masai Mara, Kenya

Turism är en av de snabbast växande inkomstkällorna för länder i världen, och speciellt fattiga länder drar till sig rika länders medborgare eftersom turisterna får så mycket mer för pengarna i ett fattigt land än i ett rikt. Afrikas horn är inget undantag, och oavsett vad turister är ute efter: orörd natur, äventyr, stadsliv, badstränder eller kultur, så finns allt detta på Afrikas horn. Området borde vara en turistmagnet, men är det inte, ännu.

Om du hör någon säga att de ska åka på semester till Afrika tänker du troligen att de ska besöka Egyptens pyramider, om det är Nordafrika som dyker upp i dina tankar, eller elefanter, zebror och lejon på savannens grässlätter, alternativt färgglada fåglar, schimpanser och gorillor djupt inne i regnskogens mörker. Tyvärr finns knappt någonting av detta på Afrikas horn, men det finns mycket annat som lockar turister.


Kenya

[redigera]

Turist fotar lejon i Masai Mara

Kenya ingår ofta bland de länder som räknas till Afrikas horn och av alla länder i Östafrika får Kenya flest turister per år. nästan sex gånger fler än Etiopien som är det näst mest besökta landet av turister på Afrikas horn.Orsakerna till det är många, men främst är det djurlivet. Kenya tillsammans med Tanzania är det område i Afrika som har mest vilda djur i hela Afrika, speciellt under regnperiodens migration av djur, och nationalparker som Masai Mara, Tsavo och Amboseli i Kenya eller Serengeti i Tanzania är ett givet mål för safariturister. Få saker lockar turister så mycket som möjligheten att se vilda elefanter, zebror, giraffer och lejon ute på savannen.

Kenya är dessutom ett förhållandevis tryggt land, engelska är nationalspråk och landet har haft turism under lång tid, vilket gör att det finns ett väl utbyggt system för att ta hand om besökande turister. Den nybyggda järnvägen för höghastighets tåg mellan Mombasa på kusten och huvudstaden Nairobi i inlandet hjälper till att frakta turister till olika destinationer och när den är helt färdigbyggd, ända bort till Nigeria i Västafrika, kommer järnvägen att bli en magnet för turism i Kenya.


Etiopien

[redigera]

Addis Abeba, Meskeltorget, på natten

Den största staden på Afrikas horn är Etiopiens huvudstad Addis Abeba, med över tre miljoner invånare. Ett besök där känns ungefär som vilket besök som helst i en internationell stad i den övriga världen. Kontrasten mellan det liv de som lever i städerna i Etiopien har, och det liv de som lever på landsbygden lever, är extremt stor.


s:t Georges kyrka i Lalibela, huggen ur klippan

Etiopien är det land på Afrikas horn som har mest av allt att erbjuda turister. Landet har flera platser på UNESCO:s världsarvslista, som resterna av Aksum, eller Axum, en gång huvudstad i kungariket Aksum, ett av Afrikas rikaste länder och ett av de första kristna rikena. I Lalibela finns ett annat av UNESCO:s världsarv. Det är elva olika kyrkor som inte byggts på vanligt sätt, utan de har huggits ur klipporna. Störst, och mest känd, är s:t Georgs kyrka i Lalibela, På UNESCO:s lista finns även Omoflodens dalgång, där olika unika folkgrupper lever i stora områden längs hela floden vars strandområden i stor uträckning dessutom klassats som nationalparker, för att urbefolkningen och djurlivet ska få ett extra skydd.

Vattenfallen där Blå Nilen rinner ur Tanasjön

Tanasjön med omgivningar är unikt. På sjön finns en helig ö med ett kristet kloster och längs stränderna finns ett flertal riktigt gamla kyrkor och kloster. Blå Nilen har sina källor i Tanasjön och när Nilen rinner ut ur Tanasjön, kastar sig floden nerför bergssluttningarna och på det viset har ett vackert vattenfall bildats. Där Blå Nilen rinner vidare in i Sudan har Etiopiens regering dessutom byggt Afrikas största vattenkraftverk, Grand Renaissance Dam.


Etiopiska höglandet

Det Etiopiska höglandet är högt, högre än Sveriges högsta berg, men klimatet gör att det inte finns glaciärer där utan det känns mer som att gå omkring i Frankrike. Det gör höglandet lämpligt för längre vandringar och expeditioner. Ungefär på samma sätt som turister reser till höglandet i Skottland för att fotvandra. Naturen är vacker, mestadels öppen och skoglös och djurlivet delvis unikt. Det finns även nationalparker uppe på höglandet som kan besökas under fotvandringen.


Det märkliga landskapet i Danakilsänkan

Längst uppe i norr, nära gränsen till Eritrea, ligger Afartriangeln. Det är ett triangulärt landområde som bildats när tre olika litosfärplattor: Nubiska plattan och Somaliska plattan går åt varsitt håll, samtidigt som Arabiska plattan rör sig norrut.Det gör att magman i jordens inre ligger näöra markytan och området har flera sköldvulkaner med tillhörande lavafält. Mest känd är Erte Ale, med en ständigt glödande lavasjö i sin krater. Här finns även Danakilsänkan, jordens varmaste plats, som befinner sig under havsnivån och med ett månliknande landskap med omväxlande fält av vitt salt och gult svavel, med giftiga vattenpölar och gejsrar däremellan. I Afartriangeln har arkeologer hittat de allra äldsta resterna av våra mänskliga förfäder, Lucy och Ardi, något som även det drar besökare.

För den som vill utforska Etiopiens natur ytterligare finns förvånansvärt många nationalparker, där de största är: Simien-bergen på Etiopiska höglandet med sina unika apor, Awash, Nechisar, Abijatta-Shalla, Yangudi Rassa, Chebera Churchura - känd för sina elefanter.och slutligen nationalparken Gambela, känt för lejon och en savann liknande Kenyas. Dessutom delar nationalparken delvis djurliv med Sydsudans enda stora nationalpark Boma.


Bonde i Gambella och Etiopiska soldater, de bönder som inte flyttar frivilligt tvingas bort när marken säljs till utländska bolag

Etiopien har problem med en korrupt regering. Både Gambela och Omoflodens dalgång är skyddade, men ändå har regeringen sålt ut marken till utländska företag som redan odlar bomull, som i Gambela, eller är på väg att odla sockerrör, som vid Omofloden. Något som förstör naturen och även om de affärerna ger goda inkomster nu, innebär det samtidigt att alla framtida inkomster de kunnat få från turismen försvinner.

Ett annat stort problem för Etiopien är infrastrukturen. Utan bra vägar eller andra transporter kommer turisterna inte att kunna komma ut till de resmål de vill besöka. Slutligen är Etiopien ett land som dras med inre strider och hungersnöd, något som också gör att turister undviker att besöka landet.

En ny snabbspårsjärnväg mellan hamnen i Djibouti och Addis Abeba har nyss byggts klart, med hjälp av stora lån tagna i kinesiska banker


Somalia

[redigera]

En man bär en dödad haj genom Mogadishus gator

I äldre filmer från 1960-talet är det tydligt att Somalia hade en fungerande turistindustri liknande den i Kenya, med safariturism i den södra delen av landet där naturen är lik Kenyas och med turistanläggningar och hotell både i Mogadishu och andra platser längs Somalias långa kust.

Numera har krig, tjuvjakt, svält och klimatförändringar tagit död på merparten av de vilda djuren. Elefanter och noshörningar har dödats för betar och horn. Giraffer, antiloper och andra djur har dödats för köttets skull och stora kattdjur som lejon och leoparder har dödats för pälsarna. Betar, horn och pälsar har sålts olagligt i Arabvärlden och mycket har sedan smugglats vidare till främst Kina.

Lido Beach, Mogadishu

Det finns en gryende strandturism i Mogadishu där enstaka hotell med strandanläggningar börjat öppna, där turister skyddas av vakter med maskingevär. Turister får inte färdas ensamma på landsbygden utan en beväpnad eskort.

När det gäller turistmål i Somalia finns en del fort, palats och moskéer från Somalias långa historia som knutpunkt mellan den arabiska världen och världen söder om Sahara med kopplingar till handeln runt Indiska oceanen. Mogadishu har till exempel en gammal stadskärna från 900-talet och flera gamla moskéer värda att besöka. I havet mellan Jemen och Somalia finns också ön Socotra med sina otroliga växter som inte finns på någon annan plats på jorden, men det krävs specialtillstånd för att gå iland.

Ska Somalia kunna utvecklas som turistland måste säkerheten för turister förbättras, och det kan bara ske genom att al-Shabab och andra islamistiska organisationer försvinner vilket bara går med hjälp av n stark regering och mycket pengar utifrån. Båda delarna saknas i nuläget.


Erittrea och Djibouti

[redigera]

Hamnen i Djibouti

Inget av länderna har satsat på turism. Eritrea är en diktatur och Djibouti är i praktiken ett land runt en hamn. Det går naturligtvis att besöka Asmara och Djibouti, ländernas huvudstäder, vilka liknar andra större, muslimska städer i arabvärlden, men det finns inget i dem som är extra lockande för turister och utanför städerna finns bara öken.

Den nybyggda snabbtågsjärnvägen mellan Djiboutis hamn och Addis Abeba är däremot någonting som kan öka antalet turister på Afrikas horn, men då är det turismen i Etiopien som ökar när turister på kryssningsfartyg kliver iland i Djibouti och åker på utflykt någon dag till Addis Abeba innan de återvänder till lyxen ombord på fartygen och reser vidare.


Sydsudan

[redigera]

Översvämningar är vanliga i Sydsudan

Sydsudan har ett djurliv, liknande Kenya, men efter många år av krig och ständiga översvämningar med tillhörande ökade risker för sjukdomar som malaria och gula febern är inte Sydsudan ett land som lämpar sig för turism. Visst finns det vissa områden, som i Boma Nationalpark där det går att uppleva Afrikas djurliv på nära håll, eller träskområdet Sudd i landets mitt som lockar till sig både sportfiskare och fågelskådare från resen av världen, men det skulle kunna vara så mycket mer att se på fler platser. Detta kan dock förändras i framtiden om de kan få fred och trygghet i landet. Med sina oljetillgångar har Sydsudan potential att kunna bli ett rikt, turistvänligt land. Men vägen dit är mycket lång.


Turismens framtid

[redigera]

USA:s dåvarande president, Theodore Roosevelt, visar stolt upp den elefant han dödat,

Afrikas horn drar redan till sig turister eftersom allt är så billigt. Det kan bli framtidens Thailand eller Kanarieöarna. Men det finns orosmoln:

  • De stora djuren är på väg att försvinna. Numera visar ingen stolt upp hur många djur de dödat på en safari, även om det kommer många jägare årligen för storviltsjakt i Afrika. Giraffer har dödats i så stor utsträckning att de helt försvunnit från många afrikanska länder. Elefanter och noshörningar har tjuvjagats länge för betar och horn. Stora kattdjur har dödats i s å stor utsträckning att det bara finns en liten rest kvar av den stora stam som fortfarande fanns kvar så sent som på 1980-talet. Främsta fienden är fattiga boskapsskötare som allt mer beväpnat sig med moderna militära vapen.. Skjuter de lejon och leoparder tar de bort ett hot mot korna samtidigt som de kan sälja skinnet som trofé. Sedan finns den allmänna tjuvjakten på vilda djur för köttets skull.
  • En allt modernare värld med en stadigt ökande folkmängd och industrialisering kräver utbyggnad av vägar, järnvägar och byggandet av stora industrianläggningar. Allt detta stör den naturliga migrationen, flytten efter regn, för djuren på slätterna.
  • Mer och mer mark säljs till utländska intressen, som i sin tur stängslar in markerna. På det viset stängs djur ute från vattenhål och betesmarker de använt i årtusenden.
  • Klimatkrisen gör torra områden torrare och blöta områden regnigare i så snabb takt att djuren inte hinner anpassa sig, så de dör istället.
  • Mutor och korruption är väldigt vanligt i många länder och speciellt länderna på Afrikas horn brukar pekas ut som de värsta. Detta är ett enormt hinder för utvecklingen över huvud taget, inklusive turismen.

Lejonens historiska utbredning (ljusare), och lejonens utbredning 2020 (mörkare)
2020 fanns 9610 vilda lejon. 2012 fanns 15200 vilda lejon. Totalt har lejon utrotats i 25 länder.
Mellan 2050-2070 kommer de sista vilda lejonen att dö ut, om inget förändras.