Wikibooks:Administratörer

Från Wikibooks
Administratörer Byråkrater Robotar Ansökan om rättigheter

En administratör eller sysop på Wikibooks har lite mer befogenheter än övriga användare. De kan radera och återställa sidor, låsa och låsa upp sidor, radera bilder (vilka dock inte kan återställas efter att de har raderats) redigera låsta sidor (däribland huvudsidan), redigera alla systemmeddelanden samt blockera och ta bort blockering av IP-adresser. En administratör som även har befogenheter som byråkrat kan göra andra användare till administratörer. Se även Manual för administratörer.

Administratörer har inte någon särskild auktoritet utan är vanliga deltagare som fått lite högre behörighet därför att man litat på dem. Om du vill bli administratör på svenska Wikibooks, be då om detta hos en byråkrat.

Inaktivitet[redigera]

Wikibooks har antagit en policy om att inaktiva administratörer kan avsättas om de inte har redigerat eller utfört någon åtgärd på ett år. Innan avsättningen verkställs bör användaren meddelas om detta på sin användardiskussion och har en månad på sig att besvara meddelandet. Avsättningen genomförs av en steward efter att saken anmälts på meta. Länka i samband med detta till denna sida om den aktuella policyn, och till användarens användardiskussion för att visa användarens svar.

Administratörer på Svenska Wikibooks[redigera]

Mjukvaruadministratör[redigera]

En del av MediaWikis programvara har möjlighet att utföra administrativa åtgärder idag.

Globala administratörer[redigera]

Se även[redigera]