Matematik för årskurs 7-9/Redovisningar

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Hur man gör för att redovisa en lösning på en uppgift eller ett problem beror på vilken nivå man är på. I verkliga livet som ingenjör eller som ekonom handlar det om att den som ska läsa vad man gör måste kunna förstå vad man har gjort. Hur väl ens lösning behöver skrivas beror alltså på vem som ska läsa den. I skolan handlar redovisningarna dels om att du ska kunna visa för din lärare att du kan lösa problemet på olika sätt och då måste du visa vilket sätt du har löst problemet på och inte bara att du har löst det. Det handlar också om att du ska kunna visa för din lärare att du kan redovisa en lösning som i sig också är något man ska kunna förutom att bara lösa uppgiften.

Eftersom det handlar om att visa vad man kan för sin lärare än så länge i skolan så gör man olika noggranna uträkningar i 7:an och i 9:an. I 7:an behöver man visa hur man ställer upp en division medan man i 9:an bara visar att man har dividerat. Vad din lärare som är den som bedömer dig tycker är en lagom nivå på dina uträkningar får du fråga om.


Textuppgifter[redigera]

I uppgifter med text som till exempel: "Per hade 50 kr och köpte en glass för 14 kr. Hur mycket hade han sedan kvar?" handlar det om att visa vad man har gjort mer än om hur man har räknat. Här bör man skriva: "Pengar efter köp: 50 kr - 14 kr = 36 kr. Svar: Per hade kvar 36 kr.".

Här struntar vi alltså i att visa hur vi har räknat ut 50 - 14 utan visar att vi har förstått att det är det vi faktiskt ska räkna ut.


Enkla uträkningar[redigera]

Om en uppgift bara innehåller en uträkning som att beräkna 35 ⋅ 3 eller 275 - 89 så bör man ställa upp hela uträkningen eftersom det då är den enda uträkningen det handlar om. Se kapitlet Räkning för hur man ställer upp olika tal.


Uträkningar med formel[redigera]

När man använder formler är det bra att så länge som möjligt använda bokstäver i sina uträkningar och först när man ska ha fram svaret använda siffror.

Om vi ska beräkna arean på en triangel med höjden 5 cm och basen 4 cm bör uträkningen se ut på följande sätt:

Svar: Arean är 10 cm2.

Komplicerade uträkningar[redigera]

Om vi ska beräkna höjden av en cylinder med volymen 40 cm3 och radien 2 cm bör uträkningen se ut på följande sätt:

Svar: höjden är cm.
eller
Svar: Höjden är ungefär 3,18 cm.