Hoppa till innehållet

Lathund för terminalkommandon i linux/passwd

Från Wikibooks


passwd ger dig möjligheten att ändra lösenord på den användaren du är inloggad på. Efter du skrivid in passwd får du upp tre promter.

Current password:
New password:
Confirm password:

Alla punkter måste fyllas i ordentligt för att det skall funka.


Passwd används för att ändra lösenordet på ett användarkonto. Om man är administratör så kan man ändra lösenord på allas konton, men om man har ett vanligt konto så kan man bara ändra sitt eget.

När man skriver in Passwd så kommer det komma upp att man ska skriva in det gamla lösenordet och sen får man skriva in det nya två gånger. Men om man är administratör så kommer det bara upp att man ska skriva in de nya två gånger


Vad heter det? - Passwd Vad gör det? - Ger en möjlighet att ändra lösenord på den användaren som är inloggad på klienten. när du har skrivit "Passwd" kommer det fram 3 olika alternativ :

Current password :
New password :
Confirm Password :

Hur används det? du skriver in det lösenordet du har, sedan skriver in ett nytt. new password och confirm password, måste vara det samma för att det ska funka.
Passwd är ett kommando som ändrar användarens lösenord. När du skriver in passwd så får du upp Current password: New password: Confirm password:

Om man är administrator kan man ändra allas kontos lösenord och om du inte är administrator kan du bara ändra ditt eget konto. När du ändrar lösenord som administrator behöver du bara skriva i New pass och confirm pass.