Kul med javascript
Introduktion
En gång i tiden, runt 1995, var javascript inget annat än ett sätt att skapa litet grafiska effekter på hemsidor och för att kontrollera att formulär fylldes i på rätt sätt. Men det var då det. Numera är javascript ett nog så avancerat programmeringsspråk. Visserligen saknas mycket av det som krävs för att kunna använda det till "objektorienterad programmering" eller OOP, men samtidigt är det ett relativt lätt språk att lära sig eftersom typningen nästan är obefintlig. Med det menar jag att man inte behöver tala om i förväg vad en variabel är för typ, utan det listar javascripttolken ut själv.
Många tror att javascript är en förenklad version av java, men det är fel. Istället kan man tänka sig att javascript är en variant av programmeringsspråket C som körs på en hemsida istället för att köras som ett eget program. Allt man kan göra i C kan man numera göra med javascript också, och litet till.
Ett problem är att språket javascript utvecklats så snabbt, vilket innebär att det finns en hel del kod ute på "nätet" som är föråldrad, och om man är ovan programmerare så kan man inte lista ut vad som är gammalt och vad som är nytt själv. Därför är det bäst att ha en nyutgiven bok bredvid sig, eller hela tiden referera till w3c, för att vara säker på att man inte lär sig föråldrad kunskap.
Den här wikiboken som jag skrivit är inte en nybörjarbok i javascriptprogrammering. Det finns redan en hel del av dessa ute på marknaden. Istället är det en bok som visar litet tips och trix som man kan göra med javascript. Tack vare html5 standarden har möjligheterna ökats betydligt vad det gäller att få saker att röra sig och låta på skärmen. Fungerar detta för att göra spel roliga, så fungerar det naturligtvis för att göra hemsidor mer spännande och intressanta.
Varför skrev jag den? Jag har mitt livs första kurs i programmering B i gymnasiet baserad på javascript just nu och behöver en handbok med roliga exempel. I framtiden finns endast kurserna programmering 1 och programmering 2 i gymnasiet och då är inte javascript ett lämpligt programmeringsspråk. Men har man intresse för programmering och utbildar sig i t.ex. speldesign eller webdesign är den hjälp man kan få av javascript ovärderlig. Inlärningströskeln kan vara hög, och det är därför jag skapat den här boken med enkla, fungerande exempel. Fungerande? Än så länge skiljer standarden en del mellan webläsarna, men koden är alltid utprovad i Firefox. Om den däremot inte fungerar i Internet Explorer får du skriva till Microsoft och klaga, men den borde fungera om du har lägst version 9 installerad.
För att du som läser boken skall få ut så mycket som möjligt av den krävs det att du har litet förförståelse kring HTML kod, CSS kod och grundtankarna bakom javascript och DOM modellen. Jag utgår ifrån html5 i all kodning så du bör ha en webläsare som ger stöd för den standarden.