Historia 1a1/Rom de vanliga människorna

Från Wikibooks

Hur var det att leva i Rom?[redigera]

Vi läser så mycket om hur kejsarna, gladiatorerna, slavarna och soldaterna hade det i Rom, men hur hade egentligen de vanliga människorna det i Rom?

Vestal i Rom.
Vestal

Det nyfödda barnet[redigera]

När ett barn fötts lades det vid sin pappas fötter. Om fadern tog upp barnet tog han också på sig alla skyldigheter kring det. Barnet hade nu rätt att växa upp som medborgare i Rom. Om pappan inte tog upp barnet fick det växa upp utan rättigheter och skydd, eller så sattes barnet ut i skogen eller längs vägkanten där man antog att barnet endera dog eller att någon vänlig människa tog hand om det.


Gick barnen i skolan?[redigera]

Pojkar från rika familjer gick i skolan från sju års ålder. Oftast var läraren en grekisk slav. I skolan skrev man inte på papper utan på vaxplattor där texten lätt kunde sudda ut genom att man smetad ut vaxet. Det var mycket ovanligt att flickor fick någon utbildning alls, men när det hände var det troligtvis en välutbildad slav som utbildade flickan. Annars var det flickans mamma som lärde henne spinna, väva och sy. Eftersom flickor gifte sig runt 14-16 års ålder var tiden väl kort för dem för att skaffa sig bättre utbildning. En pojke ansågs bli en man vid 16-17 års ålder, men pojkarna fick fortsatt utbildning av sina fäder. Några fortsatte till universitet i t.ex. Athen eller Alexandria för ändå bättre utbildning.

Det ansågs att det var viktigare att lära barn hur man beter sig mot andra än att lära dem fakta. Det viktigaste barnen lärde sig var: vördnad för gudarna, respekt för lagarna, att lyda de människor som var viktigare, att alltid tala sanning och alltid klara sig själv.

Hade man husdjur?[redigera]

Man hade hundar. Katten blev vanlig runt år 100 e.kr. Man hade också fåglar i burar och man vet att rika romare också hade apor som husdjur.

Gravsten med hund
Gravsten med hund

Vad åt man?[redigera]

Fattiga romare åt gröt, soppa, bröd och grönsaker. Till det drack man vatten eller utspätt vin. Kött var lyxmat om de inte bodde på landsbygden där man fick jaga och fiska. I de fattiga familjernas lägenheter fanns det sällan en spis så det var vanligt att man tog med sig mat till närmaste bageri där man tillrede den i värmen i bakugnarna. Det fanns också snabbmatsbutiker där man kunde köpa färdiglagad mat som korv eller stekt fisk att ta med sig på vägen.

Rika romare hade slavar som tillredd maten åt dem i kök i sina villor. Oftast åt man en enkel måltid mitt på dagen med bröd och ost, eller kokta ägg och sallad. På kvällen åt man en rejäl måltid med förrätt, huvudrätt med kött (t.ex. hare, gris, biff, get, kyckling, fisk eller duva) och sedan en avslutning med frukt eller nötter. Ibland åt man glass. Man åt ofta sallad innan man lade sig eftersom man trodde att sallad gjorde att man somnade lättare.


Hur var det att vara man i Rom?[redigera]

Rik romare.
Patricier (rik romare)

Fria män i Rom var välklädda och såg till att se bra ut. Alla män bar en ”toga”, ett klädesplagg av ylle eller linne som var lite som en knälång klänning. Var mannen rik och mäktig hade han ett band av guld eller purpur invävda i tyget i togan för att visa att han var värd litet mer än andra. Män var välrakade och hade kortklippt hår i enkla frisyrer. De rakade till och med bort håren från armarna för att se så fina som möjligt ut.

Om du var en rik man kunde din dag börja med att du klev upp ur sängen, tog på dig togan och åt en frukost på bröd, ost honung och vatten. Innan du lämnade huset skulle du be och offra något på husaltaret till husgudarna. Sedan skulle du gå ut och arbeta, troligen med att skriva brev till andra viktiga romare, träffa klienter, gå till forumet (torget) och träffa affärsvänner. Efter en lätt lunch kanske du tar en kort tupplur innan du går till frisören och därefter avslutar arbetsdagen. På eftermiddagen går du till badhuset för att träna, tvätta ren dig och för att träffa andra vänner i bassängerna. Efter det kanske du går hem med några vänner för en gemensam middag.

Om du däremot var en fattig man skulle din arbetsdag börja vid det första gryningsljuset eftersom du inte har råd med lampolja. Din frukost består enbart av bröd. Hela dagen skulle du arbeta i din verkstad eller ute på fälten. Vid skymningen kommer du hem för en enkel middag med din familj och kanske någon vän för att sedan lägga dig tidigt så att du orkar med ännu en dag av hårt arbete.

Hur var det att vara kvinna i Rom?[redigera]

På morgonen hjälpte kvinnan sin man att göra sig klar för sysslorna, därefter började hennes arbete med att ta hand om hemmet och barnen. Kvinnor i Rom hade mer frihet än kvinnorna i det forna Grekland och fick gå själva till marknaden för att handla matvaror. Kvinnorna sminkade sig och det var vanligt att man ville göra huden ljusare än den var med hjälp av t.ex. vitt färgämne från bly som vi numera vet är giftigt. Man använde eyeliner för att göra ögonen mer markerade och hade en rödbrun jordfärg om heter ockra till att färga läpparna rödare. Den vanligaste frisyren var att man helt enkelt gjorde en mittbena och fäste håret i en knut på bakhuvudet. Det var vanligt med löshår. Ofta färgade man håret så att det blev rödblont.

En flicka fick inte gifta sig före 12 års ålder, men hon var sällan yngre än 16 när hon gifte sig. Flickan fick inte välja vilken man hon skulle gifta sig med utan det gjorde familjen åt henne. Att giftas bort med en av pappans vänner var inte ovanligt. Innan giftermålet fick ofta kvinnan en förlovningsring av sin blivande man att bära på vänster hand, det är en tradition vi har kvar än idag. Många kvinnor dog när de födde barn och kvinnor levde vanligtvis inte alls lika länge som männen. Medelåldern för kvinnor var strax över 30 år.

Kvinnor saknade rösträtt och fick inte heller ha ett ämbete (ett jobb betalt av staten).

Kvinna i Rom.
Rik kvinna gör sig klar för dagen med hjälp av en slavinna