Friluftsmat

Från Wikibooks
Matlagning utomhus.

Bara för att du är ute på fjället behöver inte det betyda att maten är mindre god, snarare tvärtom. På fjället uppskattas allt mer jämfört med hemma och smakar därmed bättre. Under denna kategori listas ett antal recept att ta del av som får dig att bli mätt, samtidigt som det är gott och får dig att känna dig som hemma. Alla recept skiljer sig, vissa av dem måste du förbereda hemma och vissa inte. Likaså skiljer dem sig i tid, vissa tar fem minuter att tillaga medan andra tar längre tid än så.

Om man vill vara på väg mer än ett par dagar blir maten lätt alltför tung. Därför gäller det att i stor utsträckning använda torkad mat (vatten finns det ju gott om i den nordiska naturen). Du behöver inte heller undvika fett, som i förhållande till vikten ger dubbelt mer energi än kolhydrater. Knäckebröd, mjöl och gryn, pasta och liknande är torra från början, medan man kan torka många andra matvaror, t.ex. kött och grönsaker, och samtidigt vinna i hållbarhet. Kommersiell vaccum- eller frystorkad mat är lätt att bära och lätt att tillreda, och ger ofta fullvärdiga måltider eller goda efterrätter, men är rätt dyr och kanske litet tråkig, åtminstone i längden.

Fisksoppa över öppen eld.

Kroppen behöver extra energi för att du ska orka anstränga den. Därför, är ett bra tips att äta en bra och stadig måltid innan du ger dig iväg på din fjällvandring. Glöm alla tankar på "lätt" mat. Du bör även ta många matraster med korta mellanrum och alltid se till att ha något energirikt lättillgängligt att tugga på, t.ex. nötter eller dylikt, det som passar dig och din kropp helt enkelt. Genom att äta bra orkar du mer, mår du bättre och därmed får en större behållning av resan. Ät innan du blir hungrig när du vandrar, annars tappar du lätt orken, omdömet, humöret eller kroppsvärmen.

Din huvudsakliga mat på fjället bör ha lågt GI (inte "snabba" kolhydrater) för att hålla en så jämn blodsockernivå som möjligt. Också för mellanmålen skall GI vara måttligt. Gällande frukost är färskvaror som mjölk och fil inte att rekommendera då de är otympliga och lätt riskerar att surna. När det gäller bröd, är grövre bröd med fibrer att rekommendera. Det är nyttigare och mer energirikt än ljust bröd samtidigt som det håller dig mätt längre. Jordnötssmör är även något att rekommendera, dels till att ha på mackan istället för smör, men även för att ha på gröt som också är ett annat alternativ till frukost på fjället.

Naturen har mycket ätbart att bjuda på och likaså fjället. Bär finns det mängder av, både kråkbär, hjortron, lingon och blåbär är ätbara bär du lätt kan finna på fjället. Ett tips är att nyttja det under din resa och använda som tilltugg och mellanmål. Blåbär på gröten eller lingon till maten kan ju t.ex. aldrig bli fel. Litet färskt från naturen piggar upp också de flesta rätter av medhavda ingredienser.

Flatbröd med Trangia.

Litet lyx är aldrig fel. Utom bär och grönt från naturen är det bra att på längre färder någon gång grädda bröd (det går faktiskt!) eller tillreda nyfångad fisk. Glöm inte efterrätterna! Ett sortiment kryddor piggar också upp, i synnerhet efter några dagar. På vintern (i fjällen ibland också sommartid) är det viktigt att ha varm dricka för att hålla humöret uppe.

Normalt äter man – förutom mellanmålen – ett stadigt morgonmål, en lättlagad lunch och en stadig middag. Morgonmålet skall hålla dig mätt, så att du slipper att genast hålla en matpaus. Mitt på dagen är oftast den bästa tiden att vandra och då vill du inte hålla längre pauser än nödvändigt; redan en kort matpaus ger tillräcklig vila, och om du är i fjällen kan det lätt bli kallt under en längre paus. På kvällen har du skydd mot kylan och förhoppningsvis gott om tid, i synnerhet under årstider då det blir mörkt tidigt.

Plättstekning.

Det är bra att planera sin kost så att man kan välja måltid enligt omständigheterna. Om du sökt skydd för regn i en stuga vill du inte gå ut för något du tänkt tillreda över öppen eld. I dåligt väder kan det vara särskilt viktigt att lunchen är snabblagad och du kanske vill ha ett varmt mellanmål. Om bäcken är torr där du skall laga lunch kanske du kan byta det frystorkade mot något för vilket det medhavda vattnet räcker. Och efter en jobbig dag kan något särskilt gott vara på sin plats. Se till att du har något varmt och lättätet att bjuda på om någon blir i riktigt dåligt skick.

Det finns också en del trick. Om du är tvungen att koka vattnet kan du göra det på kvällen och på morgonen ha svalt vatten för nästa dag. För en riktigt snabb lunch kan du använda vatten ur termosen tillsammans med något lämpligt frystorkat.