Hoppa till innehållet

Diskussion:Friluftsmat

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Nytt ämne
Från Wikibooks
Senaste kommentaren: för 8 år sedan av LPfi i ämnet Undran

Undran[redigera]

Jag är fundersam över vissa passager i texten:

Under denna kategori listas ett antal recept att ta del av som får dig att bli mätt, samtidigt som det är gott och får dig att känna dig som hemma.

Det viktigaste är väl ändå att de skall gå att tillreda med den utrustning man har till hands?

När det gäller bröd, är grövre bröd med fibrer att rekommendera. Det är nyttigare och mer energirikt än ljust bröd samtidigt som det håller dig mätt längre.

Här blandar man ihop flera saker. Sambanden kanske stämmer för typiskt svenskt bröd, men till fjället kanske man inte tar med det typiska. Vi måste alltså grunda kategoriseringen på det vi vill åstadkomma.

Fiber är per definition kolhydrater som inte tas upp av kroppen. Om man ersätter dem med mer lättsmälta kolhydrater blir brödet naturligtvis mer energirikt. Däremot är fibrer bra för tarmfunktionen och fiberrikt bröd har sannolikt lägre GI (varvid man håller sig mätt längre och slipper öda energi på att lagra sockret). För lågt GI bör man undvika sött bröd (framför allt bröd sötat med socker eller sockersurrogat).

Traditionella fiberrika bröd i den nordiska matkulturen har god hållbarhet (och kanske lägre vatteninnehåll?), men detsamma behöver inte gälla moderna bröd med tillsatt fiber. Typiskt ljust bröd blir snabbt mindre gott och möglar efter några dagar, medan traditionellt rågbröd ofta håller en vecka utan problem.


Jag ändrar inte dessa saker nu, då jag inte är någon särskilt bra expert på området. Jag ändrade i en del stycken som hade <>ref<>; jag tycker att man här på Wikibooks inte skall behöva vara bunden av vad som sägs i källorna, men vet inte riktigt hur saken skall hanteras.

--LPfi (diskussion) 12 november 2015 kl. 12.37 (CET)Svara