Drinkboken/Recept/Snowball

Från Wikibooks

Välkommen till Wikibooks drinkbok!

Drinkrecept från hela världen

Snowball är en drink gjord på fruktsoda, vodka och ägglikören Advocaat.

Ingredienser

  • 3 centiliter vodka
  • 3 centiliter Advocaat
  • Fruktsoda

Tillagning

Blanda drinken direkt i ett highballglas med iskuber. Häll först i vodka och Advocaat. Fyll sedan glaset försiktigt med fruktsoda. Ägglikören gör att fruktsodan lätt skummar kraftigt.

Det riktiga sättet att göra en snowball på är svårt, detta görs på följande sätt. Häll 3 eller 4 cl advocaat och 1 eller 2 cl gin i ett longdrinkglas utan is. Detta är en drink som serveras utan is. Därför måste åtminstone fruktsodan och advocaaten vara väl kylda. Vad som är svårt är nämligen att nu skall fruksodan skakas och sedan sprutas ned i glaset. Vilket görs enklast med en 33cl glas-flaska. Öppna flaska, sätt tummen för och skaka mycket, spruta sedan ner i gin/ägglikör blandningen, det går att skaka flaskan flera gånger för att få så mycket som möjligt. OBS ! Häll inte i den sista delen av fruktsodan i glaset för då förstörs det vispade ägget i ägglikören.

En riktigt välgjord snowball, skall kunna vändas upp och ned utan att något rinner ur, men det anses ofta som acceptabelt att sugrör/drinkpinnen står upp av sig själv utan att röra kanten på glaset.

Garnering

Det skum som skapas fungerar som en vacker, frostlik garnering.

Glas

Serveras i highballglas.