Diskussion:Wikibil

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikibooks

Detta är tanken med Wikibil.

Det finns motorintresserade som kan bygga/bygga om helt fantastiska entusiast-fordon. Det kan vara bilar for utställning eller tävlingsbruk. Det är många som lägger ner en mycket stor del av sin fritid på sitt bilintresse och att bilarna kan få helt fantastiska prestanda och/eller utseende. Tänk om det skulle gå att samla de motorintresserades samlade kunskaper på ett och samma ställe, på samma sätt som wikipedia samlar sin information. Tänk om motorintresserade la in sina erfarenheter och konstruktioner under respektive underkomponent av bil (tex motor, växellåda, ratt, mm mm). Om det skulle växa fram en konstruktion som hela diden förbättras av alla världens motorintresserade så borde det så småningom kunna gratis ladda ner tillverkningsunderlag från internet och tillverka sin egen bil. Med bilantusiaster som konstruktörer så antar jag att prestandan kommer att bli i klass med Ferarri. Om tillverkningsunderlag till en komplett bil finns framtagen så lär det inte vara svårt att få tex biltillbehörsfirmor att forstå att kunder efterfrågar de komponenter bilen består av och att biltillbehörsfirmorna kan få sådana prodikter sålda utan att det är något problem med någon biltillverkares Patent eller mönsterskydd. Vitsen med denna bil är u just att den fritt kan laddas hem av vem som helst och att det är gratis. Vad säger ni. Skulle det inte vara intressant att bygga en bil med Ferari-prestanda men billiga delar från någnon biltillbehörsfirnma till Mikra-pris. Jag vet att inte alla har lika stort bilintresse som Bosse Bildoktorn. Men om bara de motorintresserade samlar sina ihop alster så lär det tillsammans vara otroligt mycket samlad kunskap. Kanske kan skolor vid utbilding utföra beräkningar/optimeringar av denna bil eller dilar i denna bil. Linux Torvalds lyckades med dataintresserades hjälp ta fram ett helt operativsistem som nu fritt kan laddas hem från intentet. Wikipedia blir allt mera momplett och en allt bättre alternativ till att köpa inbundna uppslagsverk att ställa i bokhyllan. Datorbranxchen har bättre lyckats standardisera sina komponenter jämfört med bilindustrin som gått i motsatt riktning för att låsa upp kunderna och plocka dem på pengar. Det finns dataintresserade som köper lösa komponenter och bygger sin egen dator eller uppgraderar sin agamla med nya grafikkort, moderkort, minnen mm. Men vad beträffar de bilar som i dag säljs så är det inte möjligt att uppgradera sin gamla bil med en miljövänlig och bränslesnål motor med hög effekt (Sannolikt är de största orsakerna till detta inte tekniska). I en modern bil kan det vara så illa att det inte ens går att själv byta en glödlampa.

Vad skulle kunna hända om det kunde växa fram bil på internet som var gratis, hade Ferarri-prestanda och där tillverkningsunderlag kunde hämtas gratis från internet alternativt att man köper delen från någon som kan sälja bildelar billigt, tex biltillbehörsfirmor. Med dagens moderna tillverkningsmetoder lär det gå bra att ladda hem en modellfil och sedan skicka filen till en tillverkare om man behöver en reservdel. Kanske kan den lokala handlaren ha en maskin som direkt från nedladdad modellfil (CAD) kan tillverka modellen, lika enkelt som man skriver ut en text man hämtat från internet. Åtminstone tror jag att många motorintresserade ha stor nytta och glädje av detta. Jag undrar vad de andra skulle skulle upptcka att ungdommar själv bygger ihop sina bilar för att spara pengar men att även den lokala verkstaden är villig till att skruva ihop bilen till de som inte har motorintresse men att det även för dessa blir en bra sparad slant jämfört med att köpa en vanlig trött bil som inte går att uppgradera eller ens byta glödlampa. Tänk om det skulle kunna bli så!

Med denna nu skapade Wikibook så finns en plats där all information om Wikibil kan samlas.

MVH Stenen 20 februari 2006 kl.21.37 (UTC)


Jag har faktiskt varit inne på samma tanke. Otroliga summor läggs idag på utvecklandet av olika bilmodeller för att inte bara ge prov på ny teknik, nytt säkerhetstänkande eller miljö, utan också för att följa trender och ge en ny design eller "look". Utvecklingskostnaderna läggs idag inte bara ut på bilens kostnad utan också på reservdelar. I och med specialanpassningen av t ex lyktor efter varje bilmodell är det därför inte ovanligt att en lykta kan kosta 3 - 4000 kronor. Det som får mig att intressera mig för en wiki-bil är därför ekonomin, tillgängligheten efter billiga reservdelar samt, sist men inte minst: dokumentationen. En wikibil blir öppet dokumenterad till 100 %. Ett diagnosinstrument för en wikibil ska inte behöva kosta en kvarts miljon och utföras av "auktoriserade" verkstäder.

En sak som jag vill gärna ta upp är valet av chassi. Det finns idag ett ganska stort utbud av chassies för kit cars, men man kan också välja att använda bottenplattor ifrån andra, eventuellt skrotade bilar. Valet av bottenplatta är också vanligt i kit car sammanhang men har sina begränsningar i design av kaross.

Med lite kostnadsmedvetenhet gär det nog att hitta prisvärda lyktor. Exempelvis så finns E-märkata blklykor med bak-, stopp-, blink- och nummerskyltsbelysning (art nr 42-1532) att köpa på Biltema för 39,90 kr. Vet inte om Biltema-lyktan duger (bra om det går att använda standarddelar i ett inledande skede) eller om det är bara skräp, men om det är någon som konstuerar en bättre Wiki-baklykta så är det väl bara att införa den som standarlykta på Wikibil. Finns det ritningar på Wikibil-baklykta så är det säkert någon tillverkare som är intresserad av att tillverka den. Det kan nog blir både billigare och bättre än att använda Biltema-baklyktan. Mvh Stenen 20 maj 2006 kl.23.28 (UTC). Att lägga in ritningar bör numera inte vara något problem, eftersom det finns många gratis CAD-program för detta. Både 2D och 3D CAD-program finns att tillgå gratis på nåtet. Har sett att maskinintresserade/traktorintresserade formedlar information med hjälp av 2D-ritningar på "www.masinisten.net" och jag tror Wikianer bör kunna förmedla information med motsvarande teknik minst lika bra.