Diskussion:Veganism

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bättre namn[redigera]

Jag efterlysser hjälp med att komma på ett bättre namn på den här boken /Grön 6 december 2005 kl.12.26 (UTC)

Tallriksmodellen[redigera]

Hej! Ny här och ville bara påpeka att tallriksmodellen du nämnde så säger du att en tredjedel av tallrikens innehåll ska komma från pasta, potatis, säd eller ris, detta för att säkra kolhydrat och proteinintaget. Dessa saker innehåller inte proteiner. Borde jag ha ändrat direkt i texten?

Mvh Millimina

Välkommen till wikibooks Millimina, otroligt roligt att du skriver här. Nu är det dock så att dessa produkter faktiskt innehåller protein från ca 2% upp mott 15-20% och för en vegan så är det viktigt att få i sig protein också från ris och pasta för att säkra alla aminosyror. Det förklaras bättre (hoppas jag) i avsnittet om protein i näringsläran längre ned på sidan. Tack också för ditt förtydligande om vätskeintag /Grön 8 december 2005 kl.13.49 (UTC)
En annan sak att ha i åtanke, när det gäller proteiner, är biologiskt värde. Chrizz 11 december 2005 kl.08.22 (UTC)
Du får gärna skriva in detta under Veganism#Protein där jag redan skrivit lite om att man behöver kombinera olika grejor för att få fullvärdigt protein. /Grön 11 december 2005 kl.08.42 (UTC)

Länkar att tänka på att ta med[redigera]

Vegan av religiösa skäl?[redigera]

"3 Varför blir man vegan? 3.2 Religiösa skäl" Är det någon som någonsin har hört talas om någon som är vegan av religiösa skäl? Buddhister verkar ju äta kött om de bara blir bjudna, även om de inte skulle döda själva t ex. Någon?

Åtminstone historiskt sett var det vanligt med veganism bland buddhistmunkar. Det sägs exempelvis att seitan utvecklades av buddhistmunkar i Kina som ville ha en bra köttersättning. Muneyama 10 maj 2006 kl.19.44 (UTC)

Ekonomiska skäl?[redigera]

Jag har aldrig hört om någon som slutat äta kött av ekonomiska skäl, däremot motsatsen. Veganer måste ju i ännu högre grad än vegetarianer äta varierad kost med många ovanliga råvaror samt kosttillskott. Kan någon förklara hur det kan bli billigare än vanlig kost? Chokoniki 5 maj 2006 kl.20.51 (UTC)

Observera[redigera]

Någon tog bort påståendet att veganer inte äter fisk. Jag tror inte detta är korrekt, men vill inte återställa eftersom jag inte är insatt. Kan någon vara så vänlig och kolla upp detta? \Mike 1 juli 2007 kl. 04.57 (CEST)[svara]

Länk? kanske tautalogi?Karpeth 25 april 2008 kl. 19.57 (CEST)[svara]

Vad i hela helvete är detta?[redigera]

Det här är det mesta en encyclopedisk artikel inte är. Vad då för bok? Kan texten var stora delar plagiat av ett verk? Hela artikeln låter som en pamflett för att bli vegan istället för att innehålla ett encyclopediskt värde om veganism. 81.228.145.181 28 december 2011 kl. 23.11 (CET)[svara]

Nu är inte wikibooks ett uppslagsverk, det har vi wikipedia till, utan en plats för till exempel instruktionsböcker, som den här. //Kaj 29 december 2011 kl. 20.20 (CET)[svara]