Diskussion:Västgötska

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vad är syftet med den här sidan egentligen? Lära sig västgötska? Som den är nu när jag skriver detta tycker jag det mest känns som nått eget påhitt. Hör denna sida verkligen hemma på Wikibooks?--Kruosio 7 januari 2008 kl. 22.22 (CET)

Skånska[redigera]

Tja, det finns en för skånska också: http://sv.wikibooks.org/wiki/Sk%C3%A5nska

Västgötska alfabetet[redigera]

Finns verkligen æ, ø och ð med i det västgötska alfabetet? De enda bokstäverna som skiljer sig mot rikssvenskan med är väl â, ô och û i västgötskan som de även gör i värmländskan (endast ô och û), östgötskan (endast ô) och bohuslänskan (endast ô). Stavningen med hv, hr och hn har jag aldrig hört talas om i västgötskan och inte heller om diftongerna au och øy och monoftongen e istället för ö(j) respektive ä. Gj och kj stavningarna finns inte heller i västgötskan utan detta är en ålderdomlig grej som existerade i "gammalsvenska", fast dock som gi och ki. Så detta bör egentligen tas bort eftersom detta är felaktig information.

Sedan håller jag med om att c, q och w ändras till s, k, k respektive v, för det gör de i dem andra götamålen också, medan w representerar ett o-ljud i sveamålen. Så detta bör vara kvar på sidan, likaså grammatiken.

Detta har jag lärt eftersom jag har läst dialektologi och är jävligt intresserad av dialekter och dess skillnader. Jag kan gärna hjälpa dig att utveckla denna sida med grammatik, fonologi och ord.

Eftersom sidan inte har ändrats sedan 2009 tror jag att du lugnt kan redigera den om du tror att du kan göra den bättre. - Averater (diskussion) 23 oktober 2013 kl. 06.45 (CEST)
Är du säker? Jag är kan skicka e-post till dig eller den som har gjort denna sida eftersom jag inte vågar att redigera sidan tyvärr. Men jag är mycket säker på västgötskan saknar de flesta drag som visas här på sidan. 23 oktober 2013 kl. 13.53 (CEST)
Rent formellt så äger ingen en sida här på Wikibooks. Om du vill skapa en bok om något kring dialekter så kan du antinen göra en egen, kopiera härifrån och göra en egen eller redigera denna. Om du redigerar denna och någon tycker det blir mycket sämre så är det lätt att återställa och då kopera dina texten med dina ändringar till en annan sida. Så kör på hur du vill. - Averater (diskussion) 23 oktober 2013 kl. 17.42 (CEST)