Diskussion:Formelsamling/Fysik/Mekanik

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hittade denna formelsamling som jag tycker verkar vara riktigt bra. Ser dock en sak som generellt verkar saknas. Det borde finnas förklaring till beteckningarna. Jag förstår att beteckningarna kanske är självklara för författaren. Men om man är van vid andra beteckningar så kan denna formelsamling vara obegriplig eller åtminstone svår att använda. Eftersom den i övrigt skrivs så bra borde den kunna kompletteras med förklaringar till beteckninarna, bså att den blir helt komplett och lättanvänd för alla. MVH Stenen 26 februari 2006 kl.20.15 (UTC)

Det finns ju längst ner på sidan. //Skizzik 26 februari 2006 kl.22.18 (UTC)
Man skulle kunna flytta upp dem lägst upp på sida så syns de bättre. Nackdelen med det är att det finns en risk att man bara ser beteckningarna då och inte bläddrar ner till själva formlerna. Eller så kan man dela upp ”betecknings rutan” och lägga de relevanta beteckningarna tillsammans med formlerna nackdelen med det är att man får en viss redundans, men det kanske är bättre än att man missar dem helt och hållet. --Marsve 2 mars 2006 kl.23.06 (UTC)

Fel angående kaströrelse[redigera]

Jag vill påstå att axeln vy som är inritad i figuren för kaströrelse pekar åt fel håll. Just där det lilla koordinatsystemet sitter är förvisso vy riktad nedåt men det får man ut i matematiken som en negativ vy. --136.163.44.102 11 augusti 2010 kl. 16.20 (signatur tillagd av Kaj)

Jag har bett om lite hjälp att kontrollera detta. //Kaj 13 augusti 2010 kl. 14.56 (CEST)[svara]
Det beror på hur man vill se det. vy i just den punkten är negativ. Vill man se pilarna på bilden som vektorkomponenter så är det helt korrekt att den pekar neråt. Vill man se de som visande på en "vy-axel" så pekar en sådan uppåt. Vill man undvika sådana problem skulle man kunna flytta den markerade punkten till banans första hälft, men jag tycker inte det är nödvändigt.
Andejons 13 augusti 2010 kl. 15.20 (CEST)[svara]
Jag ser ett annat problem. vy-axeln är för lång i förhållande till vx-axeln. Tangenten till kurvan i den punkt där de två komponenterna möts borde gå som en diagonal i den rektangel som pilarna bildar. Nu går den för högt. Oshifima 15 augusti 2010 kl. 16.17 (CEST)[svara]