Berimbau - en handbok för nya capoerister/Att välja instrument

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Att välja instrument[redigera]

Om man vill lära sig att spela berimbau så underlättar det det förstås om man har en berimbau att öva på. Problemet är bara att det kan vara svårt att välja ut ett bra instrument innan man är bekväm med att spela på den sortens instrument och har lite erfarenhet av hur det bör låta och vilka de vanligaste felen som kan uppkomma kan vara. Det är då enkelt kanske att välja den som är mest estetiskt tilltalande vid första anblicken, den kanske är målad i en fin färg, eller vackert utsmyckad på annat vis. Det är då lätt att köpa grisen i säcken och komma hem med ett instrument i fel träslag som inte ens passar ihop med kalebassen som den såldes med och har ett ljud som mest liknar det som man kan få fram genom att knäppa med öppningsringen på en tom ölburk. Det är helt klart bra om du känner en person som du litar på och som är lite mer erfaren när det gäller att spela berimbau Här är några tips om vad som kan vara bra att tänka på vid införskaffandet av en berimbau:

Göra själv eller köpa färdig?[redigera]

En berimbau är mycket enklare att tillverka än till exempel en fiol, och om du tycker att det är kul att arbeta med händerna så är det helt klart ett alternativ att tillverka en berimbau själv. En del capoeiragrupper anordnar också kurser i instrumenttillverkning. Att få tag i material kan vara lite svårt om man bor i Sverige.

Varifrån kan jag köpa en berimbau?[redigera]

Det går att beställa berimbauer på internet. Problemet är dock att man får ett osett instrument som man inte i förväg vet särskilt mycket om. Varje berimbau är unik. En del musikaffärer och affärer för rytminstrument säljer berimbauer. Det går också ofta att köpa instrument genom en capoeiragrupp.

Gunga, medio eller viola?[redigera]

För en nybörjare så kan gungans stora kalebass göra att det är svårt att få ut den från kroppen såpass långt som krävs för att få till ljuden ordentligt när man spelar. En viola kan vara tung och svår att spänna och hålla i. En medio är en sorts mellanting och kan vara bra att ha som första berimbau. I praktiken finns det dock oftast ett begränsat sortiment av instrument att välja på, och man får göra en avvägning av olika kriterier för att hitta det instrument som passar en bäst.

Ljudet[redigera]

Om man inte har ett instrument som låter bra så är det lätt att tappa lusten att öva. Man behöver inte vara expert för att få en uppfattning om huruvida en berimbau låter bra eller inte. Be någon att spänna berimbauen och sätta på kalebassen. Håll berimbauen i vänster hand om du högerhänt, eller höger hand om du är vänsterhänt på ett sådant sätt att kalebassen är vänd mot magen, men någon decimeter ut från kroppen. Håll vaquetan (alltså den där lilla pinnen som man slår med) i den andra handen och slå snärtigt på strängen. Berimbauen skall ha en klar och stark ton och inte låta rasslig eller ”snuvig”. Slå lite till och för berimbauen in mot magen och tillbaka ut några gånger. Den skall nu ge ifrån sig ett vau-vau-liknande ljud. Om du vill kan du be någon spela lite för dig så att du kan lyssna.

Lätt att hålla i[redigera]

Be någon visa hur man ”egentligen” skall hålla berimbauen och se efter och du känner dig bekväm med avståndet mellan strängen och beriban. Sitter kalebassen där den ska eller glider den runt? Spela lite och se om kalebassen sitter kvar eller om den vrider sig åt vänster eller höger eller glider ner. Om avståndet mellan hålen som gjorts i kalebassen för att snöret skall gå att knyta genom den är för stort så är det lätt att den inte håller sig på plats som den ska.

Vergan[redigera]

Kolla formen på och spänsten i vergan. Den skall rak, utan sprickor och helst inte ha så många märken efter kvistar. Det är vanligt att en verga går sönder i närheten av där det suttit kvistar. Om märkena efter kvistar sitter högt upp eller långt ned brukar de inte ställa till så många problem, men om de sitter i närheten av den punkt på vergan där den böjer sig som mest så kan det ställa till problem. Vergan bör väga så lite som möjligt i förhållande till sin spänst. Detta är ett föremål som du skall ägna mycket tid åt att lyfta upp endast med hjälp av ditt lillfinger. En roda kan pågå flera timmar i stäck, men om instrumenten är för tunga så är det inte kul att spela och det är lätt att tappa humöret. Eftersom en viola måste spännas hårdare för att få en ljusare ton än en gunga så är den ofta kraftigare och väger mer. En gunga skall absolut inte vara för tjock, det ger bara onödig vikt.

Kalebassen[redigera]

Kalebassen bör inte vara för tunnskalig eftersom den då är skör och lätt går sönder. Runda kalebasser ger ofta ett bra ljud. Se till så att hålet där den öppnades inte är för stort. Som en knytnäve ungefär brukar vara en rimlig storlek. Är det för litet går det alltid att åtgärda senare. Om det funnits en spricka som är lagad är det inget större problem så länge den i övrigt ser hållbar ut och låter bra.

Caxixi[redigera]

Vilken caxixi man väljer är till stor del en smaksak. Välj en som du tycker ligger bra i handen och har ett ljud som du tycker om.

Baqueta[redigera]

Baquetas kan tillverkas av olika träslag eller bambu. De av bambu skall användas med den hårdaste sidan mot strängen. Baquetan bör inte vara för mjuk. En del föredrar en smalare baqueta till en viola.