Hoppa till innehållet

Använda Macintosh

Från Wikibooks

I den här boken får du reda på grunderna i att använda din Macintosh. Boken behandlar det senaste operativsystemet Mac OS X. Om det ser annorlunda ut på din datorn har du ett tidigare system, (t.ex. Mac OS 9 eller Mac OS 8). Dessa är inte beskrivna i denna bok. Du får även veta hur du använder de program som finns färdigt på din Mac och hur du installerar fler.

Om Macintosh

[redigera]

Macintosh (eller Mac som det heter nu, efter att Apple för några år sedan slutade använda hela ordet Macintosh) är ett produktnamn på apples persondatorer(PC) som kommer förinstallerat med Mac OS X som är apples senaste serie av operativsystem och är ett av de tre största operativsystemen för persondatorer(De andra två vanligaste är Microsoft Windows och GNU/Linux(vilka även går att installera på de nyare intel-macarna(några linux-distributioner stödjer även PPC-Macar))). Macintosh har ofta förknippats med kreativa människor p.g.a. att många fotografer, musiker, designers och videoredigerare använder Mac. Apple har med Mac OS alltid strävat att skapa ett lättanvänt OS. Macintosh innehar ca. 5 % av datormarknaden. Macen har på senare tid blivit allt mer populär även bland hem-användarna.

Innehåll

[redigera]

Starta datorn

[redigera]

Du startar din Mac genom att trycka på startknappen. På MacBook är den belägen ovanför tangentbordets högra sida. På iMac är den bakom datorn på vänstra sidan, likaså med Mac mini. På Mac Pro eller PowerMac är en på framsidan. När du har tryckt på startknappen hörs ett ljud, och på skärmen visas en Apple logga (). Allt detta visar att din Mac har startat som vanligt och att inget är fel på datorns hårdvara. Om du istället på din skärm får ett frågetecken (?) så betyder det att operativsystemet saknar viktiga delar eller att det inte är ordentligt installerat. Använd CD eller DVD skivan/skivorna som följde med din Mac och installera om systemet. Se mer på Felsök min Macintosh.
Om starten gott väl till så händer följande saker: Om du är en enda användaren av datorn (den enda med ett användarkonto), så loggas du in automatiskt och får se skrivbordet och kan börja arbeta. Om det finns flera användarkonton på datorn så måste du först välja ditt namn (användarnamn), ur en lista och skriva in ditt lösenord. Tryck på "logga in" så loggas du in och ser ditt skrivbord och kan du också börja arbeta.

En bärbar Mac

Stänga av datorn, sätta den i vila eller logga ut

[redigera]

För att stänga av datorn klickar du på Apple-menyn (överst i vänstra hörnet, ). I menyn som kommer ner väljer du stäng av. Du kan även sätta din dator i vila. Detta stänger inte av datorn, men stänger av bildskärmen, mus och tangentbord. Detta är bra att göra om du ska lämna datorn bara i ca.30 minuter till en timme. Fördelarna är att du behöver inte starta den igen och det sparar energi. (OBS! Det rekommenderas inte att ha datorn i vila en längre tid, t.ex. över natten. Detta eftersom viloläget drar fortfarande mer energi än att vara avstängd, samt att datorn är på och därför används hårdvaran ännu och kan överhettas efter ett tag).
Du kan även få reda på vilken slags hårdvara din Mac har genom att välja "Om den här datorn". Ett fönster öppnas som visar processortyp (äldre Macintosh-datorer använder Power PC G3, G4 eller G5. Nyare Macar har Intel Core Duo, Core 2 Duo eller Xeon). Det visas även din version av Mac OS X, t.ex. 10.3.9 eller 10.4.8. Den senaste versionen av Mac OS X är 10.6 Snow Leopard. Du ser din mängd RAM-minne. Om din dator verkar trög kan det vara värt att installera mer RAM.
Från Apple-menyn kan du även uppdatera dina program (använd programuppdatering för att få nyare versioner av dina program). Du kan logga ut eller tvångsavsluta ett program.

Skrivbordet och program

[redigera]

När du loggat in ser du ditt skrivbord. Överst på skärmen finns menyraden, där menyalternativen till aktuellt program finns. Till höger på menyraden finns ett antal ikoner. Först klockan som visar tiden, sen volymen (en triangel med böjda streck). Om du har en bärbar dator visas även aktuell strömkälla. I senare versioner av Mac OS X visas även ditt användarnamn ("snabbt användarbyte") och sedan Mac OS X 10.4 "Tiger" ett förstoringsglas. Detta förstoringsglas kallas "spotlight" och tillåter dig att söka igenom datorn i realtid.
Till höger på menyraden finns alltid Apple-menyn (), som låter dig snabbt gå till systeminställningar, se information om datorn och stänga av den.
Nere på skärmen finns den så kallade "dockan". Dockan är ett sätt att snabbt öppna de program som du använder mest. För att lägga till en genväg till dockan, dra dit programikonen med hjälp av musen.

Installera program

[redigera]

Du kan få nya program på många olika sätt. Du kan ladda ner dom från Internet eller köpa en CD skiva med program. Om du har en CD skiva med program så sätter du bara in skivan i datorn och väntar tills du kan se den på skrivbordet. Om du laddat ner ett program så är det säkert en .dmg fil. Här under beskrivs båda noggrant hur du ska gå till väga.

Om du har laddat ner en .DMG-fil:

[redigera]

DMG står för "Disk Image". Detta gör att en .DMG-fil är en virtuell CD skiva. Detta är ett mycket effektivt sätt att distribuera program, eftersom man får ett program utan att behöva en CD skiva. För att öppna .DMG-filen behöver du bara dubbel-klicka på den. Märk nu hur det har kommit en ny enhet på ditt skrivbord. Detta är den virtuella CD-skivan. Öppna den bara med Finder och du ser antagligen en program ikon. Om det är programmet så behöver du bara dra det till programmappen. Men om det är en installerare så måste du dubbel-klicka på den för att kopiera programmet till din dator.

Om du har köpt en CD-skiva med program

[redigera]

Sätt in CD skivan i datorn. Vänta tills den syns på skrivbordet. (Den är oftast en ikon som liknar en CD skiva). Öppna den i Findern. (Detta gör du genom att dubbel-klicka på den). Nu ligger det antagligen ett program där. Dra det till programmappen för att installera det. Men var aktsam, precis som med .dmg så kan det även vara en installerare. I så fall måste du dubbel-klicka på den och följa instruktionerna på skärmen.

Om att installera program

[redigera]

Om du laddar ner program via Internet så behöver de inte alltid vara i en .dmg-fil. De kanske istället då behöver ett uppackningsprogram. Det finns ett inbyggt i Mac OS X. Men för .zip-filer så behöver du StuffIt Expander. För att veta om ditt program har en installerare eller inte rekommenderas det att titta i den dokumentation som följde med programmet. Du kan även hitta mycket hjälp på Internet.

Appendix

[redigera]