Felsök min Macintosh

Från Wikibooks

Denna bok hjälper dig att feldiagnosticera din Macintosh. Boken är indelad i två delar: En del för det klassiska Mac OS, som t.ex. Mac OS 9 eller 8. Den andra delen för Mac OS X. Eftersom Apple hela tiden uppdaterar sin mjukvara kan det se lite annorlunda ut på din skärm än det som beskrivs här.

Mac OS 8 och 9[redigera]

Denna del beskriver problem som kan uppkomma med gamla Macintosh datorer med Mac OS 8 eller 9. (T.e.x Beige Power Mac, iMac G3, iBook G3 och alla andra modeller från 1995-1999). Det finns endast vissa marginella skillnader mellan Mac OS 8 och 9. Om det är större, väsentliga skillnader så beskrivs dom.

Start och avstängning[redigera]

När du startar din Macintosh så borde följande saker hända:

  • När du tryckt på startknappen hörs ett ljud (detta kallas startljudet), som indikerar att det inte är någon väsentlig skada på hårdvaran.
  • Efter startljudet så borde du se den s.k. "Happy Mac"(Glada Macen), som är en liten bild på en leende dator.
  • Efter "Happy Mac" så visas uppstarts skärmen. Det visas ett leende ansikte (likt den Glada Macen) och versionen av ditt operativsystem, exempelvis Mac OS 9.
  • Efter detta så har datorn startat och du kan börja använda den.

Detta är vad som händer om din dator startar normalt. Dock finns det ett antal problem som kan hända vid start. Här beskrivs problemet och det ges en eventuell lösning på problemet.

Problem med uppstart[redigera]

När du startar din Macintosh så kan det istället för det vanliga startljudet höras ett mer sorgligt ljud. Detta kallas "Chime of Death" och visar att det är ett allvarlig fel på din Macintosh. På skärmen visas det även en ledsen Mac. Under den visas ett antal siffror eller bokstäver. Detta är felkoden om vad som gick snett. Denna kod bör du anteckna då du lämnar in den till en auktoriserad reparatör.

Mac OS X[redigera]

När du tryckt på startknappen på en Mac med Mac OS X installerat så hörs startljudet (precis som i det klassiska Mac OS). Efter det blir skärmen i en blå tonad färg med en Apple logga () i mitten och ett "snurrande hjul" under det. När datorn startas klart så visas inloggningsskärmen (om det finns flera användare på datorn), annars loggas du in automatiskt.