Afrika söder om Sahara/Historia/Islamismen söder om Sahara

Från Wikibooks

Boko Haram

Det finns många olika islamistiska grupper i Afrika. De flesta är lokala, men framförallt två grupper har utkristalliserat sig som ett hot inte bara mot enstaka byar utan mot hela nationer. Bägge har dessutom rötterna i Mellanöstern. Den ena är Boko Haram som främst finns i Nigeria och runt Tchadsjön Västafrika och som har rötterna i ISIS som grundades efter USA:s krig i Irak. Den andra är al-Shabab som främst finns längs Afrikas östkust, främst i Somalia. De har rötterna i al-Qaida som bildades i Afghanistan under kriget mot Sovjetunionen och som sedan blev allt starkare efter USA:s inblandning i de olika konflikterna i Mellanöstern under 1990-talet.


al-Shabab (al-Shabaab)[redigera]

Soldater ur Afrikanska unionen, från Uganda, på jakt efter al-Shababkrigare i Somalia, 2014

al-Shabab (betyder ungdomarna) grundades i södra Somalia 2004 när folket behövde någon som upprätthöll lagen när staten inte klarade det efter att Somalias regering bröt samman redan 1991. Ledarna hade fått sin träning i al-Qaidas olika träningsläger i Afghanistan. De är islamister som vill införa Koranens sharialagar i främst Somalia, men även i övriga delar av Östafrika, Deras extrema syn på Islam är inte samma som den mer sufism-inspirerade variant som är vanlig i Östafrika.

Amerikansk "Black Hawk" helikopter över Mogadishu 1992, efter regeringens kollaps

De blev kända för allmänheten 2006 när de besegrade krigsherrarna i Mogadishu, Somalias huvudstad. Somaliska krigsherrar som hade stöd från USA. En seger som samtidigt försäg dem med erövrade vapen som USA försett krigsherrarna med. Denna seger fick USA att gå ihop med styrkor från Afrikanska unionen för att återerövra Mogadishu, vilket de lyckades med. Detta var början på ett flera år långt inbördeskrig i södra Somalia som även drog in Kenya i striderna.Utöver det genomförde al-Shabab flera terrordåd i länder som stödde USA och Afrikanska unionen, som självmordsbombaren i Ugandas huvudstad Kampala 2010 som sprängde sig i publikhavet på en fotbollsmatch.

Från 2011 gick Kenya in i striderna med sin armé vilket tvingade al-Shabab till ett tvåfrontskrig.Vilket de inte klarade. Istället jagades de ut ur alla större städer de erövrat, ut på landsbygden. Det var i det läget de lovade lojalitet med al-Qaida och gick med i en allians med dem, för att på det sättet få stöd utifrån.

Alliansen har inte hjälpt. al-Shabab har inte mycket att säga till om i städerna längre, men behärskar mycket av landsbygden i södra Somalia och delar av norra Kenya. De får in pengar genom ett system av skatt och beskyddarpengar där de kräver pengar och mat från bönderna, liksom unga pojkar som kan utbildas till nya al-Shababsoldater och unga flickor som sexslavar.

Kvinnor, hållna av al-Shabab, befriade 2014

Situationen i Somalia har stabiliserats kontinuerligt sedan landet fick en demokratisk regering som accepterades av landets olika klaner, 2012. Sedan 2022, efter att Covid-19 epidemin kommit under kontroll, har en kombination av trupper från Somalia och drönare från USA jagat al-Shababs krigare på ett sätt de har svårt att komma undan och det är troligtvis bara en tidsfråga innan gruppen är lika krossad i Östafrika som al-Qaida är i Mellanöstern.

Om hotet från al-Shabab försvinner blir det återigen möjligt att öppna upp landsbygden både för utveckling i form av utbyggt när av vägar och järnvägar, liksom möjlighet att bygga ut turistindustrin med badstränder och safariturism, eftersom det enbart är i södra Somalia där det finns möjlighet att se de mest kända av Afrikas stora, vilda djur. Om det finns några kvar efter al-Shababs härjningar i området.

Fartyg i Mogadishus hamn, när al-Shabab jagats bort ur hamnstäderna har allt fler skepp börjat våga sig till Somalias hamnar


Boko Haram[redigera]

Boko Haram dödar fånge, observera ISIS-flaggan

Boko haram betyder "Förbjud böcker". Grundidén är att all utbildning utom den som grundar sig i Koranen är en synd och ska förbjudas. Rörelsen grundades 2002 som svar på vad de tyckte var Europeiska företags inblandning i Nigerias politik och en önskan om att inför Koranens sharialagar i Nigeria istället för den demokrati landet har nu. 2009 blev grundarna dödade i strid med Nigeriansk militär, efter en tids terrordåd i Nigeria. Efter något år hade rörelsen återhämtat sig med nya ledare som ville ta hämnd. De anföll fängelser där muslimska fångar släpptes fria, attackerade polisstationer men även många olika kristna församlingar anfölls och deras kyrkor brändes ner, eftersom Boko Haram anser att kristendomen och dess påverkan i Nigeria ska bort. Norra Nigeria, där Boko Haram är som starkast, är muslimskt och terrorgruppen utnyttjar den gamla fiendskapen i Nigeria mellan det kristna rika södern mot det fattiga muslimska norr.

Ett av Boko Harams mest kända dåd var attacken på den kristna flickskolan i Chibok 2014 där 275 flickor kidnappades och såldes vidare som sexslavar bland medlemmar av Boko Haram. Just unga flickor är extra utsatta. 2016 beräknade FN att Bok​​​​​​​o Haram fört bort mellan 2 000 och 7 000 flickor och kvinnor.

Föräldrar sörjes sina kidnappade döttrar efter attacken i Chibok 2014

2015, när ISIS var som mäktigast i Irak och Syrien, tog Boko Haram kontakt och ville alliera sig med ISIS. Boko Haram bytte då namn till ISWAP, eller Islamiska Staten i Västafrikas Provinser. ISIS ledning över ISWAP ledde till slitningar mellan de gamla ledarna för Boko Haram och de nya ISIS kedarna. Detta urartade, och redan 2016 drog sig delar av det gamla Boko Haram ur och tog tillbaka sitt gamla namn medan ISWAP, nu bara ISWA, fortsatte som terrororganisation, parallellt med Boko Haram.

Uppdelningen mellan ISWA och Boko Haram i Nigeria, 2019

2021 blev splittringen mellan de två grupperna extra tydlig när ledarna för ISWA anföll Boko Harams högkvarter och Boko Harams högste ledare Abubakar Shekau hellre begick självmord än lät sig infångas.


Abubakar Shekau, död 2021

Trots många försök, främst från Nigerias regering men även från grannländernas regeringar, har det varit svårt att få bort Boko Haram och ISWA som bägge utnyttjar den muslimska befolkningens missnöje mot den kristna majoriteten för att få skydd, mat och möjlighet att operera ostört inom de muslimska områdena. FN har inga trupper i området, men flera hjälpaktioner för folken inom Sahel norra Nigeria och grannländerna, som drabbats hårt av både strider och klimatförändringar.

Till skillnad från al-Shabab påverkar inte Boko Haram befolkningen i de rika städerna i någon större utsträckning och turismen i Nigeria, som främst söker sig till kusterna, berörs knappt alls.


Ansar Dine (Ansar al-Dine)[redigera]

Medlemmar ur Ansar Dine i Timbuktu, 2012

Av andra mindre islamistiska grupper i Afrika kan speciellt nämnas den salafistiska Ansar Dine (Guds hjälpare). 2012 ockuperade gruppen staden Timbuktu i Mali i Västafrika. Staden är ett världsarv enligt UNESCO och känd som en av den muslimska världens mest viktiga platser, liksom den viktigaste i Afrika, eftersom Timbuktu en gång innehöll världens då största bibliotek och ansågs som den plats merparten av världens kunnande var samlat.

Ansar Dine är islamistiskt och vill införa sharialagar baserade på Koranen. Enligt dem är Koranen den enda bok värd att läsa och inga avbildningar av människor får göras. Under några veckor gick denna muslimska grupp igenom Timbuktu där de förstörde böcker, många flera hundra år gamla, några mer än så, eftersom ökenklimatet bevarar papper. Detta trots att böckerna, så många som 700 000 enligt UNHCR, var så viktiga för den muslimska världens kulturhistoria. Dessutom gick de igenom de forna muslimska hjältarnas gravar i Timbuktu där de förstörde flera hundra år gamla målningar och krossade statyer, vissa över 1000 år gamla, om det gick att se ett ansikte på dem. Även dessa var ovärderliga för den muslimska världen. Allt i islams namn.