Hoppa till innehållet

SuperTux/Vad är SuperTux?

Från Wikibooks
SuperTux 0.1.3

SuperTux är ett datorspel i genren plattformspel. Det finns till PC, tv-spelskonsol och andra format. Man spelar det ur ett 2D-perspektiv, vilket innebär att man ser det från sidan (karaktärerna rör sig från ena änden av skärmen till den andra). Det har liknelser med Nintendos Super Mario-spel. Huvudperson är pingvinen Tux, Linuxkärnans maskot. Rent konkret går det hela ut på att man ska ta sig levande från början av en bana och till slutet in i mål (som består av en iglo). Lyckas man med det kommer man till en svårare bana. Utmaningen ligger i att bemästra alla de faror som lurar på vägen. Farorna kan bestå av till exempel olika fiender eller fallgropar.

SuperTux skapades från början av Bill Kendrick och utvecklas just nu av SuperTux Development Team. Mycket av den nuvarande grafiken skapades av Ingo Ruhnke, skaparen av datorspelet Pingus.

Första någorlunda spelbara versionen var 0.0.4 och släpptes mars 2004. 2004-05-02 nådde utvecklarna sin första milstolpe. SuperTux senaste version är 0.1.3 och släpptes 2005-07-09. Den versionen inkluderade en huvudvärld (26 banor) och två bonusvärldar (22 och 28 banor), 9 fiender, stöd för konfiguration av spelkontroll samt tangentbord, ny musik och totalt omgjord grafik. Just nu kan man ladda ner SuperTux stabila version 0.1.3 i källkodsformat (finns även via CVS version 0.2-svn), GNU/Linux, Windows och Mac OS X-binärer.

Version 0.3.0 (även känd som Milestone 1.9) släpptes 2006-12-17. Det är en utvecklingsversion som småningom kommer leda till SuperTux 0.4, även känd som Milestone 2 (nästa stabila version). Några av dess nya finesser inkluderar:

  • 800x600 upplösning
  • Skogsmiljö
  • Ny attack ("butt stomp")
  • Förmågan att kunna göra bakåtvolt
  • Gå genom dörrar
  • Aktivera strömbrytare
  • Förflytta sig med hjälp av rörliga plattformar
  • Informationsblock
  • Magiska block och lyktor
  • Kunna bära stenar och trampoliner

Version 0.3.0 av SuperTux är betraktad som instabil och att inkludera det i en GNU/Linuxdistribution som en uppdatering är ej rekommenderat. Några distributioner, till exempel Debian GNU/Linux, inkluderar den som ett separat paket.

Spelet kan köras på Linux, Windows och Mac OS X. Portningar till andra plattformar (FreeBSD, BeOS etcetera) är också tillgängliga. Det har blivit portat till GP2X och Pocket PC samt Playstation Portable (PSP).

SuperTux använder fri programvara samt öppen källkod och är licensierat under GNU GPL-licensen.

Källor[redigera]

Hela eller delar av materialet i artikeln, är hämtat och/eller översatt från: