Hoppa till innehållet

SuperTux/Användarmanual

Från Wikibooks

Observera: den här användarmanualen är inte felfri på något sätt, inte heller ännu komplett. Om du har någonting att tillföra, klicka bara på en redigeringslänk för att tillföra text.

Milestone II

[redigera]

Stycken och rubriker där det står Milestone 2 inom parentes beskriver finesser som kommer att finnas i nästa stabila version av SuperTux. Just nu är spelets stabila version Milestone 1.


Introduktion

[redigera]

SuperTux är ett sido-scrollande 2D-plattformspel med Tux, Linuxmaskoten, i huvudrollen, men i övrigt har det ingenting med Linux att göra. Genom spelets gång kommer Tux tvingas klara sig i genom många olika banor, för att kunna nå fram till och rädda Penny, som blivit fångad av onde Nolok.

Kontroller

[redigera]

SuperTux spelas antingen via tangentbordet eller med vilken annan spelkontroll som helst som fungerar med ditt operativsystem. Följande lista visar alla kontroller som behövs för att spela spelet, tillsammans med deras standardposition på tangentbordet. Notera att alla kontroller kan konfigureras om inne i spelet.

De rödmarkerade tangenterna är de kontroller som SuperTux använder som standard.
Kontroller
Kontroll Standardposition Beskrivning
Vänster Piltangent vänster Får Tux att gå till vänster.
Höger Piltangent höger Får Tux att gå till höger.
Upp Piltangent upp Öppna dörr, aktivera strömbrytare.
Ned Piltangent ned Ducka
Hoppa Mellanslag Får Tux att hoppa. Håll ned längre för att hoppa högre.
Action Vänster kontroll Spring, greppa, kasta. Håll ned och tryck vänster eller höger för att få Tux att springa. När Tux springer kommer han även att hoppa högre. Fler actions är förklarade nedanför.


Powerups

[redigera]

För att hjälpa Tux med sitt uppdrag att rädda Penny, har olika sorters Powerups blivit placerade på varierande platser på banorna. Några är synliga, men de flesta är gömda i bonusblock:

När Tux studsar upp på ett bonusblock nedifrån, kommer han antingen samla ihop ett mynt eller så frigör bonusblocket en av flera Powersups:

Powerups
Bild Namn Effekt
Mynt Milestone 1: samla ihop 100 mynt för att få ett extra liv. Milestone 2: Varje gång Tux dör kommer han förlora 25 mynt och börja om från den senaste eldfluga han aktiverade. Om han har mindre än 25 mynt kvar kommer han förlora dem alla och börja om från allra första delen av banan.
Ägg Ägg gör att Tux växer. Han kan då krossa trälådor med sitt huvud.
Eldblomma Frigörs endast från bonusblock när Tux redan har plockat upp ett ägg. Det här ger Tux förmågan att kasta eldklot.
Tuxdocka Hoppar ut från bonusblocket och måste fångas innan den faller av skärmen. När Tux lyckas fånga den, belönas han med ett extraliv (Milestone 1) eller 100 mynt (Milestone 2).
Stjärna Gör Tux osynlig för de flesta farligheter för en kort stund.


Actions

[redigera]

Springa

[redigera]

Håll ned action-knappen medan du rör dig vänster eller höger för att få Tux att springa snabbare. Att hoppa samtidigt som han springer kommer att skicka honom högre upp i luften än normalt.

Eldklot

[redigera]

Efter att ha plockat upp eldblomman, kommer Tux kasta små eldklot när action-knappen är nedtryckt. De flesta fiender kan slås av från skärmen genom att kasta ett eldklot på dem. Även speciella straw-block kan fatta eld genom att kasta ett eldklot på dem. Detta avslöjar områden med speciella objekt eller öppnar en genväg (endast Milestone 2)

Butt stomp (endast Milestone 2)

[redigera]

Bara Stor-Tux har denna förmåga. Tryck ned-knappen när du befinner dig i luften för att åstadkomma en butt stomp. Tux kan använda manövern till att krossa trälådor ovanifrån och besegra vissa fiender som inte tar skada av ett normalt hopp.

Bakåtvolt (endast Milestone 2)

[redigera]

Bara Stor-Tux har denna förmåga. Håll ned duck-knappen, tryck sedan hopp för att få Tux att göra en bakåtvolt. Det här kommer göra att han hoppar högre, vilket är väldigt användbart vid ställen där det inte finns tillräckligt med utrymme att ta sats och springa. Om du gör en bakåtvolt när Tux brinner, kommer han att förlora sin hatt och bli Stor-Tux igen.

Bära objekt

[redigera]

Några objekt Tux träffar på kan bli upplockade och burna. Det här inkluderar Herr Isblock (Milestone 1 och Milestone 2), en sten (Milestone 2) och en trampolin (Milestone 2). För att plocka upp ett portabelt objekt, håll ned action-knappen och gå in i objektet. Tux kommer då bära objektet så länge som action-knappen är nedtryckt.


Skurkar

[redigera]

Genom spelets gång kommer Tux att träffa på många olika fiender - några lätta att undvika, några svåra att ta sig förbi. När Tux nuddar en skurk, kommer han antingen att förlora en Powerup eller - om inga Powerups återstår - bli kastad av från skärmen. De flesta, dock inte alla, av de lätta fienderna kan enkelt bli knockade genom att hoppa på deras huvud, men var försiktig: en tumregel är att fiender med en pekformad topp inte kan bli mosade, och dessutom skadar Tux. Eldklot kan döda de flesta av dem, men se upp: några skurkar är immuna även mot dessa.

När du har fått tag i en stjärna och är därmed osynlig för ett par sekunder kan du besegra alla fiender genom att nudda dem.

Skurkar
Bild Namn Hur du besegrar den
Snowball Hoppa på Snowballs huvud eller skjut ett eldklot.
Bouncing Snowball Hoppa på Bouncing Snowballs huvud eller skjut ett eldklot.
Mr. Bomb Hoppa på Mr. Bombs huvud eller skjut ett eldklot. När du hoppat på dess huvud kommer den inom tre-fyra sekunder att spränga sig i luften.
Mr. Ice Block Hoppa på Bouncing Snowballs huvud eller skjut ett eldklot. När du har hoppat på dess huvud blir den förstenad till ett isblock och du kan då plocka upp den. Håll ned action-knappen och gå fram till den. När du släpper action-knappen kastar Tux iväg den i den riktning han står.
Fish Hoppa på Fishs huvud eller skjut ett eldklot.
Spiky Kan endast besegras med eldklot. Hoppar du på dess huvud blir Tux skadad.
Jumpy Går enbart att övervinna genom att kasta eldklot på den.
Flying Snowball Hoppa på Flying Snowballs huvud eller skjut ett eldklot.


Speciella spelobjekt

[redigera]
  • Klockor - när Tux kastas av från skärmen kommer han normalt bli tvungen att starta om frå allra första början av banan. Det finns endast ett undantag: klockor. När Tux aktiverar en klocka genom att nudda den, behöver han inte starta om från banans början, utan istället starta om från den senast aktiverade klockan - så länge som han har minst ett liv kvar (Milestone 1) eller 25 mynt (Milestone 2) kvar. I Milestone 1 är klockor osynliga. Du behöver inte nudda dem för att aktivera - bara passera förbi.
  • Dörrar (endast Milestone 2) - tryck upp-knappen för att öppna en dörr och gå in. Tux kommer transporteras till en annan plats på banan.
  • Strömbrytare (endast Milestone 2) - strömbrytare finns i två olika varianter: spakar och paneler. tryck upp-knappen för att aktivera en strömbrytare. Detta kanske öppnar blockerade passager, startar plattformar, stänger av en luftström... De flesta strömbrytare finns nära det objekt de kontrollerar. Objekt, vilka befinner längre ifrån sin strömbrytare, har ofta en färgad skylt bredvid sig. en skylt av samma färg kan då hittas bredvid den motsvarande strömbrytaren.
  • Plattformar (endast Milestone 2) - genom äventyrest gång träffar Tux på olika rörliga plattformar. Några är monterade på järnvägsräls, några simmar i vatten , några till och med svävar fritt i luften. Några plattformar rör på sig av sig själva, med den övervägande delen kommer röra sig om Tux ställer sig på dem. Några kanske också kräver att Tux besöker en annan del an banan och aktiverar en strömbrytare först. När detta är fallet kommer Tux högst troligen finna en hjälpfull skylt bredvid plattformen.
  • Informationsblock (endast Milestone 2) - banor som introducerar nya spelelement innehåller ofta informationsblick. Om Tux studsar upp nedifrån på ett sådant, kommer den visa hjälpfull text, vilket introducerar ett visst element. När du har aktiverat ett informationsblock, kommer spelet att pausa och du kan använda upp-och ned-knapparna för att scrolla genom texten. Tryck meny-knappen för att återgå till spelet.
  • Hemliga block - hemliga block är specialblock som visar sig ur tomma luften när Tux hoppar vid vissa platser. De kan han hoppa upp på för att nå högre platser, vilket betyder ett hemligt område eller en genväg.
  • Trampoliner - trampoliner kommer i två versioner: en stationär variant, vilket ser lite grann ut som en svamp, och en portabel version som ser ut som en stor fjäder. Normalt sett studsar bara Tux lite grann upp-och ned på en trampolin. För att få honom riktigt högt upp i luften, håll ned hopp-knappen vid landningen på trampolinen.
  • Magiska block samt lyktor (endast Milestone 2) - dessa block ser bleka ut och är inte solida, så tillvida inte Tux tar med sig en bärbar lykta av samma färg som blocket nära blocket. Lyktorna fungerar även som ljuskällor, de tillåter Tux att se i mörka områden.

Vidare läsning

[redigera]

Om du har betalat för SuperTux har du blivit grundlurad. SuperTux är tillgängligt gratis för fri nedladdning här

Källor

[redigera]

Hela eller delar av materialet i artikeln, är hämtat och/eller översatt från engelskspråkiga http://supertux.lethargik.org/wikis wikiartikel "User Manual"