Stress

Från Wikibooks

Stress är ett kortspel.

Detta behövs[redigera]

  • En kortlek med 52 kort, inga jokrar.
  • 2 spelare.

Start[redigera]

Börja med att blanda och ge 26 kort till vardera spelare.

Varje spelare ska lägga 4 öppna kort framför sig. Om det finns 2 eller fler kort av samma valör så kan spelaren lägga ihop de korten till en hög. Spelaren får sedan lägga upp ett kort till så det hela tiden finns 4 högar.

När båda spelarna har 4 kort/högar framför sig så ska de lägga varsitt kort i mitten, så att kortet ligger till höger om den andre spelaren kort.

Det är viktigt att båda spelarna lägger sina kort samtidigt. För när korten väl är lagda så är spelet igång och då kan det gå undan. Ett sätt är att båda säger Ett, två, tre, där spelarna lägger sitt kort samtidigt på tre.

Spelplan[redigera]

Det spelar inte så stor roll hur det ser ut på bordet. Men för att få ett hum om hur det ungefär kan se ut visas här ett exempel.

  • Första raden blir första spelarens kort. Denna rad består av 4 högar.
  • Andra raden, cirka 30 cm ifrån blir spelraden. Denna rad består av 2 högar. Vi kan kalla dem spelhögarna.
  • Tredje raden, ytterligare cirka 30 cm ifrån, blir den andra spelarens kort. Denna rad består av 4 högar.

Glöm inte att blanda ordentligt emellanåt!

Spelomgång[redigera]

Stress är ganska speciellt till skillnad från andra spel. I stress så får nämligen båda spelarena lägga samtidigt och hur snabbt de vill. Färg spelar ingen roll i spelet. Någon kan vinna på bara en omgång med det kan krävas flera omgångar.

Almänna regler[redigera]

När båda spelare har lagt upp varsitt kort så är det fritt fram att flytta en av sina högar (som kan bestå av flera kort av samma valör) till någon av spelhögarna. Men dettas får bara göra om spelarens kort är en valör högre eller lägre än vad spelhögen är. D.v.s. om det ligger de en 4:a i ena spelhögen och ena spelaren har en 5:a, 6:a, 7:a och en 10:a så kan spelaren lägga först en 5:a på spelhögen, sen en 6:a och till sist en 7:a. Men spelaren får inte lägga sin 10:a på spelhögen eftersom 10:an inte är en valör högre eller lägre än en 7:a. För att få lägga på en 7:a så måste man lägga en 6:a eller en 8:a. Absolut inte en 7:a.

Påfyllnad av kort[redigera]

När man lägger kort så kommer det försvinna kort från spelarens kortrad. Så det är upp till spelaren själv att fylla på sin kortrad som det önskas. Men maximalt 4 högar får bara finnas. Glöm inte bort också att man får lägga ihop kort av samma valör på sin egen kortrad.

Stress[redigera]

Du får självklart lägga på vilken av de två spelhögarna du vill, men ett tips är att man försöker lägga så mycket som möjligt på den vänstra, för när båda högarna får samma valör så gäller det att säga stress och samtidigt slå på den högra spelhögen. Den som gör det först slipper ta upp alla korten. Om det blir lika av någon anledning så tar varje spelare upp sin högra spelhög.

Viktigt är även att blanda korten man tar upp.

Slutet av spelomgången[redigera]

När ingen kan lägga något så börjar en ny omgång. Exempel: båda spelarna tar ett kort och lägger samtidigt på spelhögarna. Om ena spelaren fått slut på kort så får den andra spelare ge över ett kort så båda kan lägga samtidigt varsitt kort. Om båda spelarna saknar kort på hand och ej kan lägga ett kort tas respektive hög upp av spelarna.

Mål[redigera]

Att bli av med alla kort på hand samt bli av med alla 4 högarna med kort framför sig.