Stora Spelboken/Låt tärningarna rulla/Threes

Från Wikibooks

Threes (eller 3s, på svenska 3:or) är ett tärningsspel som har det blivit väldigt populärt inom illegala spel, främst i USA, mycket beroende på sin enkelhet och spelas i gränder eller vardagsrum. Men det är ännu relativt okänt i Sverige.

Detta behövs[redigera]

  • Fem vanliga tärningar

Spelets mål[redigera]

Målet i spelet är att ha så låga siffror som möjligt, i varje given rond.

Spelets regler[redigera]

För att utse vem som ska börja först, så får alla slå en tärning och den som får högst siffra, börjar (om två eller flera får samma siffror, så slår de personerna om sina tärningar tills en utses till att börja).

När man ska börja spela, så satsar alla en lika stor summa pengar, som läggs i mitten av cirkeln (oftast är satsningen liten), och turen går medsols. Det går ut på att få så låga siffror som möjligt, när man lägger ihop alla fem tärningarnas siffror i slutändan av ens tur.

Spelaren slår alla fem tärningar och får välja vilka som den vill slå om eller ha kvar. Spelaren måste välja att ha kvar en för varje kast, och har max 5 omkast på sig. När spelaren har slagit för sig, så går turen till nästa spelare och den spelaren som slog nyligen har slagit sitt för denna omgång (får vänta tills nästa omgång eller en ny satsning).

Treor är nollor[redigera]

Bästa summan man kan få är 0, vilket man får om man slår 3-3-3-3-3, men om en spelare slår 6-6-6-6-6 (som kallas "Shooting the Moon" eller på svenska "Skjuta månen"), så vinner den personen satsningen/omgången utan att turen går vidare.

Om det blir lika mellan några spelare, så måste de satsa lika mycket som satsningen var innan de började, och spela om igen mellan dem. För att välja vem som ska börja så spelar de med en tärning och den med högst siffra (vilket 6 är max på en tärning) börjar. Den spelare som vinner en omgång tar pengarna i mitten och får börja nästa omgång.