Stora Spelboken/Låt tärningarna rulla/Mex

Från Wikibooks

Mex är ett tärningspel för två till hur många som helst spelare.

Det här behöver du[redigera]

Två tärningar till spelet plus en tärning per spelare för poängmarkering. Man kan även räkna poäng på papper eller använda stickor.

Poängberäkning[redigera]

  • 1+3,1+4,1+5,1+6,2+3,2+4,2+5,2+6,3+4,3+5,3+6,4+5,4+6 och 5+6 räknas med högsta siffran som tiotalssiffra och lägsta som entalssiffra. T.ex. 5+3 ger 53, 2+6 ger 62,3+1 ger 31 och är det lägsta man kan få.
  • 1+1,2+2,3+3,4+4,5+5 och 6+6 är par alla par är högre än 65. 1+1 är lägsta paret och 6+6 är högsta paret.
  • 2+1 MEX!!! Det högsta av dom alla. Så hög att förlustpoängen den omgången dubbleras. får flera spelare Mex dubblas förlustpoängen varje gång.

Spelets början[redigera]

Alla spelare slår ett slag med sin och den som får högst börjar, omslag vid lika. När det bestämts vem som börjar lägger alla sin poängräkningstärning framför sig med ettan uppåt.

Spelet[redigera]

Första spelaren slår med bägge tärningarna för att få så hög poäng som möjligt och får efter varje slag avgöra om han är nöjd eller vill slå om. Man får max slå tre gånger per omgång. Om han stannar med exempelvis 3+3 Efter 2 slag så har övriga spelare också två slag vardera på sig att få så högt som möjligt. om spelare nummer två slår 6+4, 64 men inte är nöjd och slår om och får 2+3, 32 så är det 32 som gäller. Den spelare som slog lägst när alla spelare är klara vrider sin poängräkningstärning 1 poäng förutom om en eller fler spelare slagit MEX Då vrids den 2, 4 eller 8 o.s.v.. om två hamnar på lika lägstapoäng görs omslag med en tärning till omgångsförlorare är utsedd. förloraren startar nästa omgång. Spelare kan om han vill efter sina slag avbryta pågående omgång, markera förlustpoängen och starta en ny omgång.

Spelets mål[redigera]

Då man vridit sin poängräkningstärning upp till sex och ner till ett igen så blir man utslagen om man förlorar en till gång spelet fortsätter tills dess att endast en spelare återstår: MEXKUNGEN.