Hoppa till innehållet

Programmera i PHP/Introduktion

Från Wikibooks


PHP är ett tolkat webprogrammeringsspråk som har en syntax (grammatik) som liknar C. Det är lätt att använda och lära sig, och dessutom ger det resultat väldigt snabbt. Mer avancerade delar av språket kan användas för att bygga program som kan användas av stora företag. Google, Facebook, Yahoo!, Wikipedia och YouTube är exempel på webbplatser som använder PHP för att skapa de webbsidor som du kanske använder varje dag.

Inledning

[redigera]

I den här boken kommer du att lära dig grunderna i PHP-programmering. Eftersom PHP är ett väldigt lättlärt språk fungerar boken även utmärkt som introduktion till generell dataprogrammering.

Webbprogrammering med PHP

[redigera]

Den här boken avser i nuläget endast programmering för internet, alltså "server side"-generering av webbsidor, i huvudsak HTML. "Server-side" betyder att all kod som du skriver i PHP kommer att köras på servern, istället för att köra på användarens webbläsare som JavaScript. Du måste alltså flytta över php filer till en webbserver med ett ftp program för att kunna testa exemplen i denna boken. Boken förutsätter att du har en grundläggande kunskap HTML-programmering.