Plump

Från Wikibooks

Antal spelare: 2-5

Detta behövs[redigera]

Kortlek, Penna, Papper

Spelets idé[redigera]

Plump är ett sticktagningsspel där man inte bara ska ta så många stick som möjligt utan man måste ta det antal stick man sagt vid givens början för att få poäng.
Om man tar fler eller färre än man sagt plumpar man.
Men även sen man plumpat i en giv så kan man försöka förhindra att motspelarna lyckas ta dom stick dom begärt.

Given[redigera]

Given går ett steg åt vänster efter varje giv.
Plump spelas ett bestämt antal givar. Första given får alla tio kort var, nästa nio kort, sen åtta och så vidare ner tills alla får ett kort var.
Man ger lika mång givar med ett kort var som det är spelare med. alla ska få bjuda först en gång.
Sen ges två kort var, sen tre osv tills en sista giv med tio kort var.

Spelet[redigera]

Spelaren till höger om givaren börjar med säga antalet stick den tror den kommer att ta och sedan fortsätter det hela varvet runt. Sist väljer givaren antalet stick, givaren får inte välja så att alla kan klara sina stick.
Ex. om det är 10 kort utdelade och de övriga har valt 3,3,2 så får inte givaren välja 2 stick eftersom det då går jämt upp.
Den spelare som valt flest antal stick (närmast efter given om flera valt lika) börjar.
Man måste följa färg om man kan annars får man saka. Högsta kort i spelad färg tar sticket och startar nästa stick.

Poängräkning[redigera]

Om man lyckats ta de stick man tippat så sätter man en etta framför antalet stick man angav.
Alltså om man tippade på 5 stick och lyckades ta det så får man 15 poäng. Har man sagt 0 (noll) så blir det 5. Detta är ett undantag i reglerna för att göra spelet svårare. Har man gissat på 10 stick och lyckas med detta får man alltså 110 poäng.
Om man misslyckades med att ta de sticken man sagt får ritar man en plump i protokollet och plumpar är värda noll poäng. När alla givar är slut så vinner den som fått mest.

Taktik[redigera]

Se till totala antalet begärda stick hittills när det är din tur att bjuda.

  • Är det, eller ser ut att bli, fler än som finns kommer det blir det strid om sticken och då är kung, knekt + nåt lågt i en färg inte säkert att man får ett stick på.
  • Om antalet begärda blir färre än som finns måste man akta sig för att inte få för många.

Det kan vara dumt att ta sina stick direkt för man kanske kanske inte komma ur ens på en tvåa, dom andra kanske inte har färgen. Säkrast att försöka bli av med dom höga kort som man inte vill ta med först och kliva in med sina säkra när bara dom är kvar.
Lättast är det att begära noll (speciellt om det är fler begärda än det finns) för man kan krypa och saka bort dom höga korten. Men det kan anses fegt att begära noll hela tiden. Och det är inte säkert man vinner ändå.
Om du tagit för många eller det inte finns tillräckligt många kvar för att du ska klara ditt bud så försök plumpa så många som möjligt.