Hoppa till innehållet

Pardans

Från Wikibooks

Foxtrot[redigera]

Foxtrot är en pardans. Den finns väl beskriven i svenska Wikipedia. Där beskrivs dansens ursprung (=historia), vilken del av världen dansen dansas, de foxtrotsteg som lärs ut i dansskolor och beskrivs i literaturen eller länkar till dessa danssteg samt dansfattningen i foxtrot.

Dock i frågan om vilken del av världen foxtrot dansas finns bara uppräknat några länder där dansen dansas och ett par länder där den inte dansas. Enligt svenska Wikipedia dansas foxtrot i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Österrike och USA. Foxtrot dansas inte i England eller Frankrike. Utöver vad svenska Wikipedia skriver dansas foxtrot i Polen.

När en förare dansar med en främmande följare bör hen begränsa sig till dessa danssteg. En förare som är mycket duktig på att föra som dansar med en följare som är mycket duktig på att följa kan dock gå utanför dessa danssteg. Fasta par, det vill säga förare och följare som är varandras danskompisar kan också dansa dansturer som inte är etablerade.

Det är sådana dansturer som beskrivs i denna artikel.

Rocksteg bakåt. Föraren går bakåt med vänster fot (slow), sedan lyfter föraren höger fot som ett steg bakåt men vänder efter halva steget och sätter tillbaka foten på sin ursprungliga plats (slow), sedan tar föraren ett steg snett framåt-vänster med vänster fot (quick), sist samlar föraren höger fot mot den vänstra (quick).

Herrensolo. Det finns i litteraturen minst en foxtrot-tur som heter herrensolo. Här beskrivs en annan tur med namnet herrensolo. Det finns en foxtrottur som i Amerika heter "promenade underarm turn" och på tyska heter damensolo. Den herrensolo som beskrivs här liknar damensolo, men i herrensolo går föraren under sin vänstra arm: Föraren tar ett steg framåt med vänster fot (slow). Sedan lyfter föraren sin vänsta arm och går under den med först höger fot (slow) och snurrar ett varv åt vänster. Föraren behöver även de två quick-stegen för att fullfölja snurren och återvända till sluten valsfattning.

Varsoviennefattning. Foxtrot dansas normalt med valsfattning. Men här byter paret till varsoviennefattning. Föraren för detta genom att först släppa sin högra hand från följarens rygg och sedan höja båda händerna till varsoviennefattning. Båda dansarna tittar åt samma håll och håller vänster i vänster och höger i höger i axelhöjd. Med denna fattning fortsätter paret att dansa foxtrot en stund, exempelvis grundsteg framåt, grundsteg bakåt, kvartsvändning och rocksteg framåt och bakåt. Paret kan vända genom att föraren dansar framåt och följaren dansar bakåt eller omvänt. Varsoviennefattning är den fattning man dansar med i amerikansk polka. Fattningen kallas även skridskofattning.