Hoppa till innehållet

Ljusfenomenet i Nürnberg 1561

Från Wikibooks
Hans Wolff Glasers tolkning av händelsen.

Vad som hände den 14 april 1561 i staden Nürnberg har häpnat forskare i flera hundra år. Vittnen ska ha sett eldklot som kom ut ur solen, och brevmålaren Hans Wolff Glaser antecknade och ritade av fenomenet i träsnitt.

Vad såg vittnen?

[redigera]

Vad var det som Nürnbergborna såg morgonen den 14 april 1561? Enligt vittnen var det över etthundra små eldklot som exploderade i skyn och skapade flera olika former, såsom trianglar, cylindrar och kryss. Även cylinderformade rymdskepp ska haft ett slag i luften. Sedan skall ett triangulärt objekt dykt upp innan en stor krasch hördes över staden.

Hans Wolff Glaser

[redigera]

Hans Wolff Glaser (ca. 1500–1573), var en tysk brevmålare (äldre benämning för personer som framställde anteckningar, brev och avskrifter). Det var Glaser som skrev och ritade ner händelsen den 14 april 1561. Denna anteckning är hans kanske mest kända verk.

På Glasers teckning finns staden Nürnberg och en av stadens stadsdelar, Sankt Leonhard. Till höger på bilden står Sankt Leonhards kyrka i lågor, och objekt likande kanonkulor syns falla ner på taket av kyrkan. I bakgrunden finns andra olika stadsdelar av Nürnberg. Solen är mitt i bilden, och runt den kretsar halvmåneformade objekt. Dessutom finns olika rör och cylindrar som kretsar runt solen. En stor, kolsvart spjutspets kan synas under solen. Den pekar västerut, mot staden.

I texten nedanför teckningen står det, översatt från engelska:

På morgonen den 14 april 1561, vid gryningen, mellan klockan fyra och fem på morgonen, uppenbarade sig en förskräcklig sak på solen. Detta kunde ses i Nürnberg, utanför staden och på landet – av många män och kvinnor. Först uppenbarade de sig i mitten av solen, två blodröda bågar, precis som månens sista fas. Och i solen, ovanför och under och på båda sidorna, var färgen blodröd, var en cirkel som delvis var grå, delvis svart. Cirkeln var även på sidorna och var nästan som en tumör för solen. Några av cirklarna stod i linje med tre eller fyra andra likadana cirklar, några var ensamma. Bredvid dessa cirklar och emellan de, fanns blodröda kryss och blodröda streck, som bara blev tjockare och såg ut som grässtrån, och även två stora stavar uppenbarade sig, en på den högra sidan och en på den vänstra. Mellan de två stavarna var de olika cirklarna. Alla dessa började slåss mot sig själva, så cirklarna som varit inuti solen, flög ut till sidorna, därefter, cirklarna som varit utanför solen fick flyga in i den. Bredvid cirklarna flög formerna fram och tillbaka och slogs våldsamt i över en timme. När konflikten var som mest våldsam verkade de bli uttröttade, och föll ner från solen ner på jorden, ”som om de brann” och krympte sedan ihop nere på jorden under rökmoln. Efter detta uppenbarade sig ett långt, svart spjut, väldigt lång och tjock, som med spetsen pekade åt väster och med skaftet åt öster. Vad nu det betyder, endast Gud vet. Trots att vi sett, den ena efter den andra, många tecken från himlen, vilka vår allsmäktige Gud sänt oss, för att få oss att ångra, är vi fortfarande, dessvärre, så otacksamma att vi föraktar sådana mirakler från Gud. Eller så förlöjligar vi dem, så att Gud kommer att ge oss en gruvlig hämnd för vårat otacksamma beteende. När allt kommer omkring, rädslan för Gud kommer aldrig göra att man slipper dessa tecknen från Gud, men det kommer som en varning till hjärtat från Fader vår i himlen, och om den varningen förbättrar deras liv och de börjar be till Gud, då kanske han avvärjar sin vrede, efter detta straff, så att vi kan tills vidare fortsätta bo här och där, leva och bo som hans barn. För det, kanske kan Gud skänka oss sin hjälp, Amen. Av Hanns Glaser, brevmålare i Nürnberg.

Det som Hans Glaser dokumenterade publicerades i Nürnbergs gasett efter händelsen. Glasers tolkning av händelsen finns idag i arkivet på Zentralbibliothek Zürich i Zürich, Schweiz.

Vad tros ha hänt?

[redigera]

Ja, vad tros egentligen ha hänt den där morgonen i april i Nürnberg? Det finns flera olika teorier. Inom ufologin ses ofta fenomenen i Nürnberg som en indikation till de äldre, mer bristfälligt dokumenterade möten med UFO:n och utomjordingar. Den franska astronomen Jacques Vallée håller dock inte med om att fenomenen i Nürnberg skulle vara mer speciellt än något annat, gammalt ljusfenomen, eftersom de ofta beskrivs exakt, ordagrant, likadant, med cirklar, kors och övriga former.

Historiker, däremot, som Ulrich Magin, uppmärksammar olika saker i Hans Glasers träsnitt som är konstiga. Exempelvis är det oklart varför inte Nürnbergs slott är med i bilden, eftersom det var ett landmärke för Nürnberg på Glasers tid. Sankt Leonhards kyrka är dock med i bilden. Den står i lågor, trots att den totalförstördes i en brand 1508 och inte byggdes upp förrän 1560. Enligt gamla dokument från Nürnberg bodde Glaser i Nürnberg från 1540 till 1571, alltså borde han varit medveten om branden. Magin menar att träsnittet blandar ihop händelser från olika tidpunkter. Han menar också att texten, som innehåller flera religiösa förmaningar, stärker teorin att Hans Glaser aldrig var närvarande vid fenomenet, utan tog informationen från hörsägen och olika rapporter eller dokument. Magin menar också att fraser som ”strider om himlen” och liknande används flera gånger innan. Vad alla rapporter där ”strider om himlen” och liknande nämns har gemensamt är flygande cirklar och bollar, kryss och spjutspetsar nämns, ofta nära solen.

Andra personer, såsom Wiebke Schwarte, menar att träsnitt och liknande från den här tiden, liksom Hans Glasers, ska tas med en nypa salt, eftersom mycket är kyrklig propaganda och vissa sådana dokumentationernas innehåll ibland till och med är på beställning från kyrkan.

Inom meteorologin har man flera teorier på vad fenomenet i Nürnberg kunnat bero på. Flera meteorologer menar att de ljusfenomen man såg på himlen den 14 april 1561 endast var vanliga väderfenomen, såsom halofenomen, solförmörkelser, månförmörkelser, norrsken eller stjärnfall. Den stora spjutspetsen kan i själva verket vara skymningsskuggor.

Wikipedia
Wikipedia