Hoppa till innehållet

Laga mat i microvågsugn/Lämpliga kärl att använda i microvågsugnen

Från Wikibooks

För matlagning i mikrovågsugn ska man använda kärl i något material som släpper igenom mikrovågorna.

-Glas och porslin

Kärl gjorda av glas, porslin, sten- eller lergods är mest lämpade att använda i mikrovågsugn. Helst ska de vara ugnsfasta då dessa kan vara inne i mikrovågsugnen vid exempelvis uppvärmning av redan tillagade rätter. Kokkärl som ha metalldekor (exempelvis tallrikar med guldkant) ska INTE användas.

För att använda glas i mikrovågsugnen får godset inte vara för tjockt. Kristallglas kan spricka och bör därför inte användas i mikrovågsugnen. Det går utmärkt att använda vanliga glasburkar, sådana som man till exempel köper gurka i. De passar för snabb tillagning av en liten mängd mat. Fördelen med att använda ett så högt kärl är att den avdunstande ytan blir liten. Eftersom en glasburk är genomskinlig syns det utifrån när kokningstemperaturen nås, så att man kan köra på full effekt först och sen vrida ner den till en låg underhållseffekt innan överkokning eller explosion sker. Det passar bra för grötar som inte har benägenhet att klimpa sig, till exempel bovetegröt.


-Brödkorgar och träskålar

Brödkorgar av trä kan användas vid tinande av bröd eftersom detta går fort.

Träskålar bör inte användas då de kan spricka av uttorkning i mikrovågsugnen.

-Plast

Plast kan i regel användas i mikrovågsugnen, men du bör vara uppmärksam på vad som anges angående värmetålighet. Plasten kan lätt missformas av den varma maten, särskilt stor risk är det då man hettar upp mat som innehåller socker och/eller fett. Man bör därför använda plast som tål minst +100°C (exempelvis polypropen och polyamidplast). Melaminplast ska inte användas eftersom den kan värmas fläckvis och spricka.

Plastfolie kan användas för lös övertäckning, men bör inte lägga för tätt intill maten. Gör några småhål i den så blir det inte allt för stort ångtryck under plastfolien.

-Papper

Papperskartonger och papperstallrikar kan användas í mikrovågsugnen. Men ska man värma en längre tid bör dessa vara specialbehandlade för att tåla den varma maten. Pappersservietter, hushållspapper och smörpapper kan användas för att täcka över mat i mikrovågsugnen.

-Metall

Metall som tex aluminiumformar kan också användas i mikrovågsugn. Mikrovågorna reflekteras dock av metallen och kommer inte åt maten, så man bör tänka på att formen man micrar i har låga kanter. Maten bör även få vila några minuter innan man äter den, så att värmen hinner fördela sig korrekt i kärlet. Kärl med metalldekorer bör inte användas och man ska ta bort eventuella påsförslutare och rester av aluminiumfolie innan man micrar. Däremot kan man använda sig av aluminumfolie om man vill undvika att delar av maten ska bli överkokt.


-Kärlens form

Runda eller ovala kärl ger bäst resultat då maten lätt brännsvid i hörnen på fyrkantiga kärl.

Kärl med raka väggar är bättre än kärl med konade väggar.

Kärlen bör vara rymliga och inte vara fyllda till mer än 2/3 för att undvika överkokanden.


-Är mitt kärl lämpligt att köra i mikrovågsugnen?

Så här testar du!

1. Placera ditt kärl tomt i mikrovågsugnen och ställ ett glas vatten bredvid. (extra viktigt då ugnen inte får köras med tomma kärl eller tom)

2. Kör ugnen på full effekt i en minut.

3. Ta ut kärlet och känn på det. Ifall det är handvarmt är det lämpat som microkärl.

Tillbaka till Laga mat i microvågsugn