Hoppa till innehållet

Jabber/Introduktion

Från Wikibooks

Vad är Jabber?

[redigera]

Jabber är som en blandning av MSN/Live Messenger och e-postsystemet. Likt MSN är det i första hand ett system för direktmeddelanden och närvarostatus, likt e-post är det byggt på öppna standarder, decentraliserat (styrs inte av en ensam gigant) och har många fria mjukvaror tillgängliga.

Varför välja Jabber?

[redigera]

Säkrare

[redigera]

Jabber är säkrare än de kommersiella alternativen. FRA kan se dina MSN-konversationer, men inte dina Jabberkonversationer!

Oberoende

[redigera]

Jabber utgörs av öppna standarder och mjukvaror och är decentraliserat. Det kontrolleras alltså inte av en ensam gigant.

Ett exempel

[redigera]

Tänk efter en stund på följande frågor:

  • Skulle du som har Telia acceptera att inte kunna ringa till några andra än andra Telia-användare?
  • Skulle du som har Hotmail acceptera att bara kunna maila till andra Hotmail-användare?

Många användare accepterar idag att för att prata med någon som har konto på MSN, så måste man själv också ha MSN. Skälet till det är den så kallade inlåsningseffekten. Den som tillhandahåller tjänsten vill behålla kunder.

Jabber motverkar istället inlåsningseffekten, genom att bygga på öppna standarder. Det är precis samma skäl som varför du idag kan maila mellan just Hotmail och Gmail. Jabber kontrolleras till och med av IETF som också kontrollerar många andra väl fungerande internet-standarer såsom mail, grundläggande webb-överföring, namnservrar och så vidare.

Stabilare

[redigera]

Jabber är stabilare än de centraliserade alternativen. Om MSN går ned går hela MSN-nätverket ned, om en Jabberleverantör går ned påverkar det bara dem som använder just den leverantören.

Snabbare

[redigera]

Jabber är snabbare. Om leverantören stödjer tjänsten "bytestream proxy" är det möjligt att överföra filer förbi brandväggar och routrar med hög hastighet, ofta hundratals gånger snabbare än MSN.

Tillgängligt

[redigera]

Jabber kan användas för att nå kontakter som inte ens använder direktmeddelandeprogram. Facebook är på gång med Jabberintegration, GMail har haft det länge. Det är även möjligt att nå andra direktmeddelandenätverk som MSN, Yahoo, AIM, ICQ och IRC, men det kan vara fördelaktigt att övertyga kontakter från sådana nätverk att överväga Jabber istället.