Hoppa till innehållet

Hjälp:Sökning

Från Wikibooks

Googlesökning[redigera]

Med länkarna nedan kan du göra sökningar på antingen hela Wikibooks eller bara svenska Wikibooks med hjälp av sökmotorn Google. Google uppdaterar sin sökdatabas ungefär en gång i månaden och sökresultatet återspeglar Wikibooks innehåll vid tillfället för deras senaste uppdatering. Google söker igenom den text som visas i webbläsaren, inte den text som syns i Wikibooks texteditor. Att göra en Googlesökning är vanligen snabbare än att göra en Wikibookssökning. I listan över sökresultat kan välja mellan den senaste versionen eller Googles sparade version.

Sökning på svenska Wikibooks[redigera]

Google och Mozilla[redigera]

Smarta bokmärken[redigera]

Om du använder t.ex. Mozilla kan du dessutom använda ett s.k. "smart bokmärke". Gå hit och spara ett bokmärke - kom ihåg under vilket namn du sparar det (Mozilla Firefox föreslår namnet "%s site:wikibooks.org"). Sedan går du in på "Manage Bookmarks" (Bookmarks-menyn) och letar rätt på bokmärket, högerklickar på det och väljer "Properties". Under rubriken "Keyword" i dialogrutan skriver du in ett lagom kort namn, t.ex. "wiki" och trycker OK. När du ska söka på Wikibooks, så går du upp till adressfältet och skriver in "wiki second world war" (utan citationstecknen) för att utföra en sökning på engelska wikibooks av strängen "second world war".

För att göra motsvarande sökning på svenska wikibooks, använd den här länken istället. Observera att du inte kan använda samma nyckelord (keyword) för både sökning på flera olika wikipedior; och även att (som påpekas ovan) det finns tre olika namndomäner för den engelska wikibooks.

Googletoolbar[redigera]

Om du gör många sökningar via Google, kan det vara bekvämt att installera Google Toolbar. Den officiella Google Toolbar finns bara för Windows och Internet Explorer, men det finns en inofficiell toolbar för Mozilla som fungerar för de operativsystem som Mozilla stöder.