Hoppa till innehållet

Hjälp:Inbyggda funktioner

Från Wikibooks

Innehållsförteckning

[redigera]

När en artikel har fyra eller fler rubriker får den automatiskt en innehållsförteckning, kallad TOC, efter engelskans table of contents. Om man vill ha en innehållsförteckning innan det finns fyra rubriker eller om man inte vill ha någon alls, kan man skriva:

  • __TOC__ : Lägg till en innehållsförteckning just här.
  • __NOTOC__ : Använd ingen innehållsförteckning.
  • __NOEDITSECTION__ : Avsnittet kan inte egenhändigt redigeras.

Tidsaxlar

[redigera]

Timelines eller tidsaxlar kan representera grafik och består av ett skript. Detta skript byggs upp av en eller flera kommandon. Kommandorna innesluts genom speciella tidsaxel-märken såsom

<timeline>
skript
</timeline>

Se även: EasyTimeline och EasyTimeline Syntax

Att flytta sidor

[redigera]

Ibland händer det att artiklar ligger under fel titel. Det går ofta ganska lätt att rätta till – läs om hur man flyttar en sida.

Diffar

[redigera]

För att beskriva vilka redigeringar någon har gjort i en artikel, till exempel om det blir en konflikt eller om du vill konsultera någon, är det lättast att visa upp en diff, det vill säga skillnaden mellan versionen innan och den aktuella versionen. Det gör man genom att gå in på sidans "Historik"-flik, markera de versioner man vill jämföra, och sedan klicka på "Jämför angivna versioner".

Den URL-adress som kommer fram i adressrutan på din webbläsare kan du sedan kopiera och klistra in på en diskussionssida precis som vilken extern länk som helst, så här: Rättning av stavfel i Stålmannen-artikeln. (Den länken ser i verkligheten ut så här: [http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=St%C3%A5lmannen&diff=941454&oldid=882137 Rättning av stavfel i Stålmannen-artikeln].)


Signering av meddelanden Förr eller senare kommer du att diskutera en artikel, eller göra en kommentar på någon annan diskussionssida. På diskussionssidor (men inte i artiklar) signerar man sina inlägg. För att signera, skriv fyra stycken tilde ~~~~ (håll nere Alt Gr och tryck fyra gånger på tangenten ~ till höger om Å). Dessa förvandlas automatiskt till ditt användarnamn och en stämpel med tid och datum. Tre tilde blir samma sak fast utan tid och datum, medan fem tilde bara blir tid och datum. (Efter udda antal tryck på tangenten ~ måste man även göra ett mellanslag för att sista tecknet ska visas.) Enklast är att klicka på knappen för signering i redigeringsverktygsfältet.