Hej Knekt

Från Wikibooks
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hej Knekt är ett kortspel om pengar för 3 till 6 personer.

Detta behöver man[redigera]

En kortlek utan jokrar. Pengar om man vill.

Spelets idé[redigera]

Man skall bygga uppåt på respektive tvåa till Ess och på det viset bli av med handens kort.

Innan korten delas ut[redigera]

satsar man. Man lägger t.ex. en varsin krona i fem högar. En för varje färg och en till potten. Pengarna för färgerna får man när man lägger ut knekt i färgen. Potten delas ut om någon lyckas avsluta med hjärter knekt. Nya insatser görs mellan varje giv i samtliga fem högar

Given[redigera]

Alla korten delas ut. Spelare som fått ♣2 börjar med att lägga ut den sen går turen vidare.

Spelet[redigera]

Spelare nummer två har nu att välja på att lägga klöver tre eller någon tvåa, kan han inte säger han pass och turen går vidare. Endast ett kort får läggas ut när spelare är i tur utom när man vänder bort färg med ess vilket genererar ett extralägg (frivilligt) eller då spelare är i tur och kan lägga ut samtliga handens kort och avsluta given så får spelaren göra det. Lyckas man lägga knekt så får man in insatserna för den färgen. om given avslutas och man i någon färg ej kommit till knekt än så låter man insatserna ligga kvar på färgen + att man satsar igen.

Taktik[redigera]

Har man flera kort att välja på så kan man styra spelet lite grann genom att hålla inne kort i färg där man inte har något högt kort själv. I färger där man sitter med höga kort däremot är det ju bra om det byggs tidigt på. Kom ihåg bara att kan man lägga något kort så måste man göra det. Man får inte "tjuvpassa".

Lycka till!